”Ja zo vervelend dat de dividendbelasting wordt afgeschaft!”(Maar wat is het eigenlijk?)

Je kunt geen social-medium platform openen zonder overspoeld te worden met dat ene woord: de dividendbelasting.

Als het niet op facebook te vinden is, dan komt het ’s avonds wel in het acht uurjournaal.  Alle ministers hebben al duizendmaal hun mening erover gegeven en ook alle talkshows lijken er niet genoeg van te krijgen.Als je tijdens een gesprek met de buurman niet meer weet waar je het over moet hebben, gooi je dat ene, bijna beroemde woord er maar weer in. Maar wat houdt die hele dividendbelasting nu eigenlijk in?

Als dividend letterlijk wordt vertaald kom je uit bij het woord ‘dividere’ uit bij het Latijn, wat verdelen betekent. De belasting houdt in dat bedrijven een deel van hun winst zelf mogen houden en een deel moeten afstaan. Winst kunnen bedrijven krijgen door bijvoorbeeld een fiets in te kopen voor 150 euro en het vervolgens te verkopen voor 300 euro. Dit betekent dus dat ze een winst hebben van 150 euro. Van deze speling winst moet het bedrijf nog wel bedrijfskosten betalen als pandkosten of loonkosten. Het geld dat daarna overblijft, wordt netto winst genoemd. Deze winst mogen bedrijven niet voor zichzelf houden, maar moeten daar ook een deel van afstaan aan hun aandeelhouders. Deze aandeelhouders hebben een aandeel in het bedrijf en zijn daarom een soort mede-eigenaren, omdat ze er een deel van bezitten. De mensen die daarom een aandeel hebben, hebben ook recht op een deel van de winst. Deze winst die bedrijven moeten afstaan heet dus dividend. De aandeelhouders moeten over deze dividend belasting betalen: dividendbelasting.

Maar de Nederlandse aandeelhouders hebben geluk. Zij mogen de 15% belasting die ze op dividend betalen aftrekken van hun eigen belasting. Indirect betalen ze dus geen belasting. De buitenlandse bedrijven daarentegen wel. Daarom heeft de nieuwe coalitie bedacht om de dividendbelasting af te schaffen, waardoor het voor grote bedrijven interessant is om naar Nederland te gaan.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *