Grapperhaus ontkent registreren religie en ras bij wapenvergunning

De wapenwet wordt niet zo extreem aangepast als De Volkskrant deze week op haar voorpagina beweert. Dat zei minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid afgelopen vrijdag na afloop van de ministerraad tegen De Werkplaats.

Wat is het nieuwe wetsvoorstel?

In de Volkskrant stond afgelopen donderdag een artikel over een nieuw wetsvoorstel wat volgens de krant betekende dat het kabinet ras en religie gaat registreren bij het aanvragen van een wapenvergunning.

Volgende maand komt dit wetsvoorstel voor openbare behandeling in de Tweede Kamer. Het gaat om een wijziging van de Wet wapens en munitie. De wijziging die in dit wetsvoorstel staat, zou in lijn zijn met uit Europa opgestelde richtlijnen omtrent wapens . De verzamelde gegevens zouden 30 jaar na registratie pas vernietigd worden. 

Wat betekent dat wetsvoorstel?

Dit wetsvoorstel zou voor veel leden van schietverenigingen een onbegrijpelijke wijziging zijn, aangezien er volgens hen veel belangrijkere problemen zijn als het gaan om het aanvragen van een wapenvergunning. 

Wij spraken een wapeneigenaresse, die vanwege veiligheidsredenen anoniem wilt blijven:

Waarom denk je dat deze maatregel van het kabinet niet werkt?

”Om een aantal redenen, de eerste is nogal logisch: ook als je religie en ras vastlegt bij een aanvraag van een wapenvergunning, mag je daar wettelijk niets mee doen. Het is discriminatie om een vergunning te weigeren omdat iemand moslim of christen is. Ten tweede is het een ‘oplossing’ voor een probleem dat niet bestaat. Er worden bijna geen misdrijven gepleegd met legaal verkregen wapens, en de dingen die gebeuren worden voornamelijk door autochtone mannen gedaan. Het is dus nogal onzinnig om dit ‘aan te pakken’.”

Wat merk jij als vergunninghoudster van deze maatregel en heb je hier problemen mee?

”Nouja, persoonlijk merk ik er weinig van, en zal ik er ook niet zo veel van gaan merken als het voorstel geaccepteerd wordt, maar ik ben blank en atheïst. Ik denk dat mijn vrienden met een migratieachtergrond hier een groter probleem gaan hebben, zeker in kleinere gemeenten waar de lokale politie de handhaving moet doen. Maar ik heb er zeker wel problemen mee, niet zozeer met het feit dat je wat extra dingen moet doen voor een vuurwapen, dat is een heel idee. Ik heb wel een probleem met het idee dat de overheid je ‘ras en religie’ wil registreren.”

Wat zijn de geluiden uit de wereld van de verenigingen over dit wetsvoorstel?

”Iedereen vond dit een idioot idee. Zoals misschien te verwachten is werden er nogal wat vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog gemaakt, en hoe een goede registratie van religie in Nederland toch niet echt een goed idee was. Men is er ook wel van overtuigd dat dit idee niet werkt.”

Wat denk jij dat de beste oplossing is om gevallen als Tristan van der Vlis te voorkomen?

”Dat is lastig. Ik denk dat het goed is om te realiseren dat Tristan van der Vlis eigenlijk al geen wapen zou mogen hebben volgens de wet. Hij zou ook geen lid moeten kunnen zijn van een schietvereniging. Het probleem daar zat vooral in het slechte toepassen van de bestaande regels, dus het daadwerkelijk opvolgen en toepassing van de huidige wetgeving zou een goed begin zijn. Ik denk dat er een redelijke stap gezet is qua geestelijke gezondheid en wapenbezit in Nederland, maar het lijkt me niet onredelijk als zoiets standaard getest zou worden, in plaats van ‘alleen als het opvalt’. Ik heb niet echt een idee hoe dat dan zou moeten, misschien een standaard vraag aan de huisarts? Verder lijkt een betere verplichte beveiliging van wapens die mensen in huis hebben mij een goede zaak, aangezien er nog wel vaak wapens gestolen worden.”

Maar hoe zit het nou echt?

Volgens minister Grapperhaus klopte er niets van het bericht in de Volkskrant en lag de aanpassing een stuk genuanceerder dan van tevoren was bericht. De auteur van het bericht heeft later die week nog een follow-up artikel geschreven aan de hand van de reactie van minister Grapperhaus en bleef erbij dat het betwiste artikel van dit concept-wetsvoorstel zeer stuitend was. Ook heeft de Kamer donderdag met ruime meerderheid haar ongenoegen erover uitgesproken, inclusief coalitiepartijen ChristenUnie en D66. Ondanks deze negatieve geluiden is het kabinet niet van plan dit wetsvoorstel te schrappen.  

https://www.youtube.com/watch?v=l8pZB3Ll2bk&feature=youtu


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *