Fotojournalistiek heeft een prijs

DEN HAAG – “Leg het werk neer en laten we gewoon eens kijken hoe saai Nederland wordt als je twee weken lang een krant hebt zonder foto’s.” De oplossing van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming, voor het probleem van onderbetaalde fotojournalisten.  
 
Op 4 oktober vond het Algemeen Overleg van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid plaats met als onderwerp Auteursrecht. De Nederlandse Vereniging van Journalisten en Fotografen (NVJ/NVF) maakte van deze gelegenheid gebruik om aandacht te vragen voor de slechte positie van de fotojournalistiek door het beeldboek ‘Fotojournalistiek heeft een prijs’ aan te bieden aan de Tweede Kamer.
  
 

 “Voor goede, betrouwbare journalistiek is het van belang dat er onafhankelijke fotografen zijn,” zo zegt fotojournaliste Inge van Mill. “De fotojournalistiek kan niet afhankelijk zijn van hobbyisten en sociale media, waar het erg moeilijk is voor nieuwsorganisaties om de betrouwbaarheid te controleren.” Volgens SP-Kamerlid Peter Kwint is een fotojournalist “iemand die zelfstandig en zonder belangen nieuwsbeelden maakt met als doel om die gepubliceerd te krijgen in de media.” Veel mediaorganisaties stellen geen hoge kwaliteitseisen aan fotojournalistiek, zij creëren zelfs een concurrentiestrijd. Volgens fotojournalisten is dat een kwalijke zaak, ze maken namelijk geen schijn van kans tegen grote nieuwsorganisaties.   

De geschillencommissie  

Als oplossing werd na invoering van de Wet Auteurscontractenrecht op 1 juli 2015 ook een Geschillencommissie opgericht, zodat fotojournalisten makkelijk, snel en relatief goedkoop een stem krijgen zonder direct naar de rechter te hoeven stappen.  

De Geschillencommissie is volgens mevrouw García Lopéz, secretaris zelfstandigen en NVF bij de NVJ een goed idee. “De commissie geeft al binnen 6 weken een advies terwijl een rechtszaak maanden kan duren. Bovendien zijn de kosten laag en worden ze gedekt door de NVJ/NVF.“Een rechtszaak lijkt al gauw op oorlog, maar bij een geschil kun je er nog in redelijkheid met elkaar uitkomen omdat je in gesprek bent. Een rechtszaak zou emotioneel erg belastend zijn voor een freelancer.”  

In de praktijk blijkt een Geschillencommissie echter niet te werken, omdat grote mediaconcerns zich er niet bij aansluiten. Als voorbeeld wordt in een persbericht van de NVF De Persgroep genoemd. Het bedrijf heeft een aandeel van 43,5 % op de Nederlandse dagbladmarkt, maar huurt alleen de goedkoopste freelancers in, omdat zij toch niets kunnen beginnen tegen grote organisaties als de Persgroep. De heer Kwint wil daarom Nederlandse mediabedrijven verplichten om lid te worden van de Geschillencommissie.    

Staken  

“Minister Dekker moet ingrijpen om de beoogde bescherming van freelancers te waarborgen. Als grote mediapartijen zoals de Persgroep niet bij de Geschillencommissie verschijnen, functioneert de wet feitelijk niet,” meldt de NVF in een persbericht. Dekker gaf als oplossing in het Algemeen Overleg op 4 oktober dat fotojournalisten kunnen gaan staken. Daar is zowel de heer Kwint als mevrouw García Lopéz fel op tegen: “Ik vind dat fotojournalisten beschermd moeten worden. Het is gewoon laf dat wanneer een wet niet werkt, dat je dan je handen ervan af trekt, ” vertelt de secretaris van de NVF.  

Bekijk hier de commissievergadering terug. (Tekst gaat verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=2KtVhCIyC3E

Hoewel minister Dekker aangaf collectief onderhandelen aan te moedigen en meer druk uit te gaan oefenen op de Publieke Omroep en de mediafederatie, kwamen nafloop van het Algemeen Overleg, bezoekers en Kamerleden ietwat teleurgesteld naar buiten. Kamerlid Kwint is totaal niet tevreden met de reactie van de minister. “Ik ga nu voorstellen schrijven aan de Tweede Kamer en dan mogen zij zich erover uitspreken,” vertelt hij na afloop van de twee uur durende commissievergadering.“Ik vind dat die verplichte aansluiting bij de Geschillencommissie er moet komen; het moet makkelijker worden om collectieve afspraken te maken. Als de minister het niet doet, dan ga ik het zelf doen.”  

Bekijk ook ons videoverslag.

https://www.youtube.com/watch?v=7Bi4XZCdHJc

 


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *