Brexit komt eraan: het MKB bereidt zich voor

Inmiddels is de Brexit haast onvermijdelijk. Het uit de Europese Unie treden van de Britten brengt een aantal lastige complicaties met zich mee. Niet alleen voor multinationals, maar ook voor kleinere Nederlandse bedrijven die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk. Hoe gaan zij met de Brexit om, en hoe dealen zij met de gevolgen?

Indien besloten wordt om uit de interne markt van de Europese Unie te stappen, wordt het Verenigd Koninkrijk straks een ‘derde land’. De handelsvoorwaarden worden dan geregeld via de World Trade Organisation (WTO). Dit houdt in dat de grofweg 35.000 MKB’ers die zaken doen in de Europese Unie opeens weer met de douane te maken krijgen; iets waar ze binnen de vrijhandelszone eigenlijk niet tot nauwelijks rekening mee hoefden te houden. Binnen het fenomeen Brexit zijn er twee scenario’s mogelijk: de ‘harde’ en de ‘zachte’ Brexit. Het verschil tussen de twee zit hem in het feit dat er bij een zachte Brexit nog sprake is van een deelname aan de interne markt door het Verenigd Koninkrijk, terwijl bij de harde variant alle banden worden doorgeknipt, dus ook de handelszone. 29 maart 2019 is de D-Day, de dag dat de Britten de EU zullen verlaten.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW adviseert ondernemers niet voor niets: “hope for the best, prepare for the worst.” Een harde Brexit betekent namelijk dat het veel moeilijker wordt voor Nederlandse ondernemers om bijvoorbeeld goederen naar het Verenigd Koninkrijk te exporteren. De controles aan de grens zullen fors toenemen, wat leidt tot langere levertijden en een grotere stapel aan administratie. Volgens een onderzoeksrapport van accountantskantoor KPMG houdt de douane rekening met een stijging van 752.000 aangiften ten invoer en 4,2 miljoen aangiften ten uitvoer wanneer de Brexit zich heeft voltrokken. De komende tijd zal er dus ook meer controlepersoneel geworven moeten gaan worden.

Gezien het bovenstaande is het nu al van groot belang dat bedrijven aan de slag gaan met het treffen van de nodige voorbereidingen en de extra kosten die gepaard gaan met een harde Brexit, gaan doorberekenen in de prijzen van hun producten. De overheid heeft in samenwerking met VNO-NCW en MKB Nederland de websites hulpbijbrexit.nl en brexitloket.nl opgezet, hierop is handige informatie te vinden die bedrijven kunnen gebruiken bij de voorbereiding. Directeur Michel van Veen van plantenleverancier Royal Lemkes geeft in een filmpje van de overheid aan de Brexit ook als een kans te zien: “als Nederland hebben we altijd gezegd: wij zijn ‘the gateway to Europe’, maar misschien moeten we ook wel de ‘gateway to the UK’ worden.” 

Als wij ons als Nederland dus goed voorbereiden op de gevolgen, kunnen wij potentieel een unieke positie innemen als het gaat om de handel tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk. De Brexit brengt ongetwijfeld een hoop rompslomp met zich mee, maar aan ons de taak om dit om te buigen tot iets positiefs. Aan de slag!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *