Fotojournalisten kunnen niet meer rondkomen. Voor een gemiddelde foto van een freelance fotograaf voor een regioblad wordt er 42,50 betaald. Dit blijkt uit een onderzoek van Stichting FotoAnoniem. Maar voor een dekking van beroepskosten, pensioenopbouw, verzekering tegen ziekte en buffer voor een werkloze periode, zouden fotografen het driedubbele moeten krijgen: 115 euro. Daarom overhandigde Eddy van Wessel samen met NJ/NVF op donderdag 4 oktober het eerste beeldboek over de huidige positie van fotojournalisten in Den Haag.
Drukke zaal
De Groen van Prinstererzaal in de Tweede Kamer zit vol. Journalisten zijn uit het hele land gekomen om bij de vaste commissievergadering van justitie en veiligheid aanwezig te zijn. Deze commissie vergadert deze keer over de auteursrechten van fotojournalisten. Beroepsorganisaties NVJ en NVF hadden hun leden opgeroepen om hierbij aanwezig te zijn om te laten zien dat fotojournalisten een eigen stem kunnen geven aan hun probleem dat fotojournalisten te weinig betaald krijgen.
Noodzakelijk voor fotojournalisten
Volgens SP-kamerlid Peter Kwint is dit overleg over auteursrechten noodzakelijk: ‘Als eenpitter sta je bijna machteloos tegenover hele grote media als jij je producten wilt verkopen. Als een fotojournalist meer geld wil, kiezen grote concerns wel een ander.’
Essentieel voor de democratie
Ook zelfstandige fotografe Inge van Mill komt op voor de rechten van de fotojournalist. Volgens haar is een goede fotojournalist essentieel voor de democratie: ‘Wanneer dit minder wordt, is dat heel erg zorgelijk. Grote partijen kunnen het dan namelijk bepalen wat er naar buiten komt’.
Overhandiging
Het eerste beeldboek werd in ontvangst genomen door Mariëtte Hamer, voorzitter van SER. Het tweede exemplaar ging naar Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid GroenLinks, Mariëtte Hamer; voorzitter van de SER en Peter Stadhouders; directeur van de Mediafederatie.
Geef een reactie