Het aantal internationale studenten zal naar verwachting volgend jaar verdubbeld zijn. “De afgelopen twee jaar waren er vijftien, volgend jaar zijn dat er naar verwachting dertig”, zegt Wibo van Bussel, voorzitter van GHD Ubbo Emmius, de studievereniging voor Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Sinds het collegejaar 2017-2018 is het voor internationale studenten mogelijk om Geschiedenis te studeren in de noordelijke studentenstad.
Datzelfde jaar viel een groot aantal studenten uit, onder andere vanwege het niveau waarin de Engelse colleges werden gegeven. Ook een aantal docenten, onder wie Eelco Runia, verliet de universiteit vanwege de internationalisering. “Voor de export werken – buitenlandse studenten trekken – is officieel beleid”, schreef Runia in januari 2018 in het NRC Handelsblad.
Kwaliteit van het Engels
Ook studenten van de Nederlandse track krijgen sommige colleges in het Engels. Het niveau van de docenten verschilt enorm. “Je merkt dat sommige Nederlandse docenten beter college kunnen geven in het Nederlands, maar dan in het Engels moeten doceren”, zegt Carmen de Graaf, tweedejaars student. “Ik heb geluk dat ik goed ben in Engels, maar studenten die de Engelse taal minder goed beheersen, hebben hierdoor meer moeite met de studie.” Maar Van Bussel ziet ook voordelen aan het verengelsen van de opleiding: “Het hele werkveld is in het Engels, dus het is ook goed voor studenten om vaardiger te worden in de Engelse taal.”
Geheel Engels
De opleiding ziet het nog niet zitten om de opleiding volledig Engels te maken. “Vanuit het clusterbestuur ondervinden we nu nog veel weerstand. Veel mensen zijn tegen het internationaliseren van de opleiding.” Ook De Graaf zou het niet zien zitten: “Ik merk nu al dat mijn Nederlandse vocabulaire veel slechter wordt en het zou ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs denk ik.”
Klik hier om de reactie van Carmen te beluisteren.
Geef een reactie