Zes keer raak in Barcelona: dé zes tips voor jouw stedentrip

Barcelona is misschien wel de meest bekende stad van Spanje, en by far de grootste trekpleister van toeristen naar het land. De Catalaanse hoofdstad, gelegen aan de Middellandse Zee telt zo’n 1,6 miljoen inwoners en werd in 2018 door zo’n 82,8 miljoen mensen bezocht, aldus het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE). Tijd voor zes tips die jou een onvergetelijke trip naar deze stad bezorgen!

1. Boek een fietstour

Een absolute aanrader is om in de eerste dagen van je bezoek een fietstour te plannen. Er zijn talloze verhuurbedrijven die je een goede fiets kunnen verhuren, maar handig is wel om daar een Nederlandstalige gids bij te zoeken. Wanneer je aan de hand van de gids door de stad fietst, kom je op de mooiste plekken, waar je als toerist geen weet van hebt als je geen fietstour boekt of alleen gaat fietsen. Zo zie je nog eens wat!

Tijdens de fietstour begeef je je in talloze smalle straatjes in het centrum. Foto: Gerrit Harmen Rypma.

2. Park Güell

Dit park staat bekend als een van de meesterwerken van Antoni Gaudí. Hoewel het niet is geworden zoals de architect voor ogen had, is het toch een van de grote trekpleisters voor toeristen. De industrieel Eusebi Güell gaf Gaudí de opdracht om een woonwijk te ontwikkelen, maar er werden maar twee huizen voltooid. Het park kenmerkt zich door de vele afbeeldingen die geïllustreerd zijn door middel van mozaïek, een van de handelsmerken van Gaudí.

Het park ligt op de zuidwestkant van de heuvel Turó del Carmel, en geeft je een prachtig uitzicht over de stad. Foto: Rixt Nynke Rypma.

3. La Rambla

De bekendste winkelboulevard van Zuid-Europa is La Rambla. De straat kent talloze kleine en grote winkels en huisvest grote, bekende merken als NIKE, maar ook de kleine boetiekjes van lokale ondernemers weten bezoekers te trekken. Ook zijn er veel leuke terrasjes waar je een goede sangria en een portie tapas kunt nuttigen, al is het aan te raden om de terrasjes in de kleine straatjes rond La Rambla te nemen, in verband met de hoge prijzen in deze populaire straat. Vergeet ook niet omhoog te kijken op La Rambla: her en der vind je prachtige architectuur.

Het is vaak druk op La Rambla, maar laat het je niet tegenhouden om te genieten van de prachtige straat. Foto: Gerrit Harmen Rypma.

4. Camp Nou

Camp Nou (Catalaans voor nieuw veld) is de thuisbasis van FC Barcelona, wereldwijd een van de meest bekende voetbalclubs. Een bezoek aan dit stadion is een absolute aanrader voor de voetballiefhebber. Het is adembenemend groot en als je je bedenkt dat sterren als Lionel Messi, Luis Suarez en onze eigen Frenkie de Jong dit stadion gemiddeld eens in de twee weken vol spelen begint je hart sneller te kloppen. In het museum vind je zelfs de gouden ballen van Messi en een echte Champions League.

Vanaf het veld merk je pas hoe gigantisch dit stadion in werkelijkheid is. Als het stadion vol zit, kunnen er 99.354 mensen in. Foto: Gerrit Harmen Rypma.

5. Mercat de la Boqueria

Deze overdekte markt is de grootste versmarkt van Spanje. Dagelijks komen hier vele toeristen en lokale ondernemers hun waar halen. De markt ontstond in de 13e eeuw als straatmarkt op La Rambla. Toen in 1914 de ijzeren overkapping klaar was, werd het een overdekte markt. Je vindt er vis, vlees, fruit, noten en wijn. Ook kun je bij sommige kraampjes aanschuiven voor een complete maaltijd.

Een van de vele kraampjes van La Boqeuria. Foto: Gerrit Harmen Rypma.

6. Basílica de la Sagrada Família

De wereldwijd bekende basiliek is hét meesterwerk van Gaudí. De kathedraal is nog altijd in aanbouw, maar ondanks dat, of misschien wel daarom absoluut de moeite waard om te bezoeken. De kerk is opgedeeld in drie façades, die het leven van Jezus Christus illustreren. Gaudí was een gelovig man en mede daardoor is de hoogte van de nog te bouwen toren net iets lager dan de Montejuïc, de hoogste heuvel van de stad. Dit heeft Gaudí naar eigen zeggen gedaan uit respect voor de Schepper. Deze wilde hij niet in de hoogte overstijgen. De huidige opleverdatum van de kathedraal is 2026. Wanneer de basiliek is afgebouwd is hij tweemaal zo groot als wat er nu staat.

De Sagrada Família, bekeken vanaf het zuidwesten. Dit deel vormt de lijdensfaçade van Jezus Christus. Foto: Gerrit Harmen Rypma.

Natuurlijk kent Barcelona nog veel meer bezienswaardigheden, maar die moet je zelf zien te ontdekken. Dat maakt een stedentrip wel zo leuk.

Hier vind je nog een linkje naar een van de Nederlandstalige fietsverhuurbedrijven in Barcelona.

Hasta la vista!