Apple Pay: wat zijn de voor- en nadelen en hoe veilig is het eigenlijk?

Sinds vandaag kunnen ook de Rabobank leden gebruik maken van de dienst Apple Pay. Rabobank is een van de latere banken die zich aansloot bij deze trend. ING doet al vanaf juni mee en daarna volgde ABN AMRO en Bunq. Apple Pay is een mobiele betalingsdienst van Apple waarbij je je betaalpas kunt koppelen aan je Apple apparaat. De pas wordt opgeslagen in je wallet. Hierdoor kan je contact- en pasloos betalen in winkels, restaurants en ook online. Maar wat zijn de voor- en nadelen van Apple Pay? En hoe veilig is het eigenlijk?

Voor- en nadelen

Bijna alle banken in Nederland maken deel uit van deze nieuwe betaalmethode. De nieuwe betaaldienst brengt wel enkele voordelen met zich mee. Zo kan je zonder een pinpas op zak te hebben, toch betalen in een winkel of restaurant. In tegenstelling tot de reguliere pas, kan je met Apple Pay makkelijker bedragen boven de €25,00 betalen. Dit enkel door een vingerscan of Face ID. Een ander voordeel van Apple Pay is dat het offline te gebruiken is. Er hoeft dus geen bereik te zijn om te kunnen pinnen. 

Maar er zit ook een keerzijde aan deze betaalmethode. Tijdens het betalen in apps of op websites ben je nog maar een vingerscan verwijderd van de bevestiging. Dit brengt het risico met zich mee dat je té snel per ongeluk iets afrekent.

Hoe veilig is Apple Pay?

Apple beweert dat Apple Pay veiliger is dan een reguliere plastic betaalpas. Want voor elke transactie is een verificatie nodig van de gebruiker. Dit kan doormiddel van een toegangscode, Touch ID of Face ID. Apple bewaart echter geen originele gegevens. Je identiteit en kaartnummer worden niet gedeeld met de verkoper of Apple. Daarnaast worden ook de transactiegegevens niet opgeslagen. Zo worden transacties op anonieme wijze opgeslagen en zijn ze niet terug te herleiden naar de koper.