Geen tijd voor mentale gezondheid

Depressie is een taboe onder jongeren. Ruim 8 op de 10 jongeren vindt dat lessen over de psychische gezondheid in het standaard lespakket van middelbare scholen moeten komen. Dit blijkt uit een onderzoek van 3vraagt. Het onderzoek werd gehouden onder 2100 mensen tussen de 16 en 34 jaar. Maar waarom zijn deze lessen dan nog niet opgenomen in het lespakket?

Het ministerie is niet verantwoordelijk voor wat er opgenomen wordt in het standaard lespakket. Daar gaan middelbare scholen zelf over zegt ook Linda Boelier van het Trimbos instituut: “Veel scholen geven al wel lessen over psychische gezondheid, maar veel scholen ook nog niet. Het is niet verplicht voor een school maar wordt wel aangemoedigd.” Er is volgens haar simpelweg niet altijd en niet altijd genoeg geld voor, ondanks de behoefte hier aan. 

Op het Montessori College Twente in Hengelo wordt er weinig gedaan om psychische problemen te herkennen of aan te pakken. “Er wordt veel over gezwegen op school. We behandelen depressie en angsten als een taboe terwijl we dit juist bespreekbaar moeten maken”, vertelt Marieke Vehof (17), leerling aan het Montessori College Twente. “Als we er over leren op school kan er meer begrip of sympathie voor komen. Hierdoor is het denk ik voor velen een minder grote stap om naar hulp te zoeken.”

‘KNOW SHIT’
Ronald Gorter, directeur van organisatie MIND die opkomt voor behoeftes van jongeren maakt zich al langere tijd hard voor lessen over psychische gezondheid. Zij bieden zelf dit soort lessen aan. Docenten gaan lessen over psychische gezondheid zo snel mogelijk op de kaart zetten. De aanleiding was de ‘KNOW SHIT’ video van MIND en 3FM Tussenuur.