Blonde Dolly na 60 jaar nog mysterie

Zwolle – Ze was volgens velen ‘de goedkope hoer die te veel wist.’ Blonde Dolly, vermoord toen ze 32 jaar oud was. Met haar baan als prostituee was verzamelde ze informatie die haar volgens een theorie fataal werd. Zelfs 60 jaar na haar onopgeloste moord is ze niet vergeten. Na een film en theatershow komt er zelfs een nieuw boek voer haar uit.

Ze was naaister, tot ze het advies kreeg dat ze ‘beter kerels dan kleren kon naaien.’ En zo rolde ze de prostitutie in. Ze was mooi en rijk, ruim tweeënhalf miljoen euro waard toen ze vermoord werd. In de periode van de Tweede Wereldoorlog was ze Zwarte Dolly. Doordat ze goedkoop was, vijf gulden de man, zag ze veel mannen per dag. Onder deze klanten waren veel NSB’ers en Duitsers en veel van deze mensen kwamen uit hoge kringen. Zo verzamelde ze veel belastende kennis. Informatie over deze klanten schreef ze op in een blauw boekje. Nadat Dolly op 31 oktober 1959 gewurgd werd gevonden in haar huis in Den Haag is een theorie dat zij deze informatie gebruikte als chantagemateriaal. Was ze een gevaar dat opgeruimd moest worden? Een loose end?

Foto: Flickr

Het onderzoek zat vol gaten. Zo wilde de Commissaris van de recherche het onderzoek zélf leiden. Dit hoort niet zo. Dolly’s blauwe boekje, een van de meest belangrijke bewijsmaterialen, verdween plotseling. Ook had ze een bewaker ingehuurd. Had ze dit gedaan omdat ze wist dat ze een beroep had dat de nodige risico’s met zich mee bracht, of voelde ze zich bedreigd? Deze bewaker, Gerard V.  werd later een van de hoofdverdachten. Hij was namelijk ernstig verliefd op Blonde Dolly, maar zij had hem afgewezen. Nadat de politie Dolly’s lichaam had gevonden, riep de bewaker al naar buiten dat ze ‘gewurgd was’. De politie had dit echter nog niet bekend gemaakt. Ook zou hij meerdere keren verteld hebben dat hij droomde van het vermoorden van Dolly. Hij zou zelfs meerdere keren geprobeerd hebben haar te vermoorden met morfine. Gerard V. werd echter nooit opgepakt. Er werd niet eens een proces-verbaal opgemaakt, terwijl dat wel zo hoort.

Het meest bijzondere aan deze moord is dit detail: Dolly lag drie dagen dood in huis voordat zij gevonden werd. Ook thuis was haar hond. Die nergens haar behoeften gedaan had. Iemand heeft haar hond uitgelaten: wie en waarom? Een voorzorgmaatregel, om te zorgen dat men niet gealarmeerd werd door geblaf of een sterke geur?

Het onderzoek liep vast. Er waren niet voldoende aanknopingspunten Langzaam werd Dolly’s case een cold case. Haar verhaal wordt echter niet vergeten: er zijn genoeg Sherlocks op deze aarde die met liefde nog in deze zaak duiken. En Dolly? Die nam haar geheimen mee naar waar ze nu is.