“Hoezo moet er rekening gehouden worden met iemand?”

Er hoeft geen rekening gehouden te worden met mensen met een mentale stoornis, dat zegt therapeut Ben Meijer. Volgens Meijer moeten mensen voor zichzelf opkomen, ook als ze een mentale stoornis hebben. “Hoezo moet er rekening gehouden worden met iemand?” Vraagt Meijer zich af. “Het basisidee is verkeerd. Jij moet voor jezelf opkomen. Je moet halen wat je nodig hebt,” zegt hij. “En dat klinkt hard, maar het is de waarheid. Dat is hoe het gaat in de maatschappij.”

Ben Meijer is therapeut, gespecialiseerd in dissociatie, een mentale stoornis waarbij je afstand neemt van jezelf of de wereld om je heen. Voor mensen met deze stoornis kan het lastig zijn om alles wat er om hen heen gebeurd mee te krijgen, maar er hoeft volgens Meijer geen rekening gehouden te worden met deze mensen, als het gaat om school.

“Als jij bij de bakker staat en je staat daar en je bent stil, dan wordt je ook niet geholpen,” zegt hij. “Dat klinkt bot en gemeen, maar dat is nou eenmaal zo.”

Hanneke Versteeg, die zich bezig houdt met studentenwelzijn op hogeschool Windesheim, is het daar niet mee eens. Zij ziet dat er steeds meer studenten naar het Studie Succes Centrum gaan met mentale problemen. Ze denkt dat dat komt omdat mensen tegenwoordig eerder aan de bel trekken. Ze weten nu hoe bepaalde mentale stoornissen eruit zien en kunnen dus ook eerder om hulp vragen.

Versteeg vindt dat er rekening gehouden moet worden met alle leerlingen op een school, niet alleen de mensen met een mentale stoornis. “Je moet wel zelf aan de bel trekken, maar de mogelijkheid voor hulp moet er zijn.”

Volgens haar doet Windesheim haar best om mensen zo goed mogelijk te helpen met problemen die zij hebben, maar kan het beter.

“Wij weten natuurlijk ook niet hoe elk mentaal probleem er uit ziet, maar wij doen ons best.”