Vuurwerk: het feestelijke gevaar

Afgelopen jaarwisseling waren er 1.300 vuurwerkslachtoffers. Dat zijn er 100 meer dan vorig jaar, stelt het onderzoeksrapport ‘Ongevallen met vuurwerk’ van VeiligheidNL. Is vuurwerk nog een feestattribuut of is het uitgegroeid tot een gevaar voor velen?

Foto: Pixabay

”Ongeveer de helft van de vuurwerkslachtoffers zijn toevallige voorbijgangers.”

Een van de politieke partijen die als standpunt heeft het consumentenvuurwerk te verbieden, is Partij voor de Dieren. ‘‘Elke jaarwisseling lopen honderden mensen letsel op, meestal door legaal vuurwerk. Ongeveer de helft van de vuurwerkslachtoffers zijn toevallige voorbijgangers’’, zegt Gilia Hanskamp, burgerlid van de Partij voor de Dieren.

Tegenstand

 Een tegenstander van het verbieden van vuurwerk is Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Volgens hem gebeuren er vooral ongelukken door onveilig gebruik van vuurwerk. Dit heeft dan niet meteen betrekking op alle consumenten. Het voorstel voor een algeheel afsteekverbod volgend jaar in Apeldoorn vindt hij dan ook onbegrijpelijk en onverstandig: ‘’Als mensen een verbod niet begrijpen zullen ze het niet naleven.’’

”het gaat toch te ver als mensen of dieren eronder lijden.”

Traditie of niet, volgens Gilia Hanskamp mag dat niet een bepalende factor zijn: ‘’Tradities zijn heel waardevol, maar het gaat toch te ver als mensen of dieren eronder lijden.’’ Als alternatief ziet ze graag dat er vuurwerkshows worden georganiseerd. Ira Helsloot ziet nog niet gebeuren dat er een verbod komt en denkt dat de overheid dit ook niet moet invoeren: ‘’Als een belangrijk deel van de samenleving iets niet wil, dan kun je het bijna niet afdwingen als overheid.’

Volledig artikel: https://uitdewerkplaats.nl/2019-2020/2020/01/02/vuurwerk-nog-altijd-heikel-in-de-samenleving/