Een Soloteamsport


Het is ongelofelijk pleurisweer. Ik leun schuin naar achteren zodat ik niet voorover waai. ‘Gelukkig heb ik hem mee en niet tegen’, denk ik bij mezelf.Ik ben net vanuit Zutphen naar Nijmegen gereisd met een bus, een trein en nog twee bussen, omdat er een storing was. Goed begin van de dag.

Nu loop ik van de bushalte naar het skatepark aan de waal dat Waalhalla heet. ‘Leuk gevonden’. Ik loop naar binnen en word meteen vrolijk begroet. “Hey man, kan ik je helpen?”
Ik vertel dat ik een videoproductie kom maken voor een website die ‘Uit de Werkplaats’ heet, en vraag wie het evenement georganiseerd heeft zodat ik wellicht wat interviews kan afnemen.
“Ja joh, tuurlijk, moet je bij die dikke met die boor in zijn hand zijn die daarachter loopt.” zegt de man achter de balie. Ik lach, zeg dankjewel, en loop naar de man toe. Ook hij begroet me vriendelijk en zegt dat hij Pasir heet. Ik neem een paar interviewtjes af en ga zitten kijken naar de wedstrijden die net begonnen zijn.

Er vliegen jongens en meisjes heen en weer over de schansen en rails. 
Het lijkt net alsof de zwaartekracht in deze hal net iets anders werkt, ook al geldt dit niet voor mij.
Mijn oren doen pijn door de knallende speakers waar de commentator met een enorm enthousiasme doorheen schreeuwt. Zodra hij even stil is wordt door de DJ de muziek weer op standje over decibel gegooid. Ook het kabaal van skates op hout en metaal is overweldigend. Ik ben onder de indruk van de capriolen die uitgevoerd worden door alle leeftijdscategorieën. Dus desondanks mijn stijve bevroren billen en tintelende vingers blijf ik zitten.

Het valt me op dat het eigenlijk geen solo sport is. Het is een teamsport die iedereen alleen beoefent. Dit komt omdat iedereen een ander niveau heeft en iedereen toch juicht als iemand op zijn eigen niveau iets knaps doet. Ook op het hoogste niveau, waar er voor een nette prijzenpot gestreden wordt is deze sportiviteit een ding. Alle pro’s zijn oprecht, en uitbundig blij als een tegenstander een goede trick land. Ook als iemand een flinke smak maakt zie ik de pijn in de ogen van alle andere aanwezigen.
Ik heb dit nog nooit eerder bij een sport gezien en vind dit erg fascinerend!

Het bier vloeit in overvloed. Het is maar een vrolijke bedoeling zo’n skatewedstrijd. Tevreden over mijn interviews en de videoproductie die ik kan gaan maken pak ik mijn spullen en stap terug de storm in richting de bus, bus, trein en m’n fiets. ‘Oef.’

Ik ben Jonathan, een enthousiaste werkplaatsleerling. Ik plaats vooral korte verhalen, en ik maak filmpjes!
Mijn portfolio website is: https://jonathanfabri5199.wixsite.com/website