De modellen industrie: “Het is een harde wereld.”

Catwalks, fotoshoots, castings en reizen. Er zit meer achter het glamoureuze leven van een model. Jong Nederlands model Fleur van Kist is actief bezig met haar carrière als model. Zij is er achter gekomen dat er mooi uitzien niet meer genoeg is. De modellenindustrie is een harde wereld waar je hard moet werken voor een (betaalde) job.

Maatje 34 of toch 42?
De lengte en breedte van een model is cruciaal. 80 centimeter borstomtrek, 60 centimeter tailleomtrek, 90 centimeter heupomtrek en tussen de 173 centimeter en de 181 centimeter lang. Voldoe je niet? Dan ben je al snel ongeschikt voor het werk. Echter is de laatste jaren een trend ontstaan van de ‘plus-size models’. Deze modellen hebben maat 42 of groter. Deze benaming wordt daarentegen beschouwd als ‘negatief’. Alsof de term gelijk zou staan aan dik, ‘curvy-models’ wordt daarom ook gebruikt voor deze modellen.

Het statement
Een beginnend model haalt nog niet veel geld in het laatje voor een modellenbureau. Dit betekent dat een bureau moet investeren in een model: testshoots, opbouw van het portfolio en reiskosten. De hierbij gemaakte kosten worden verrekend en vormt het statement van het model. Uiteindelijk betaald het model deze kosten terug door te werken voor het bureau. Als het model geen betaalde klussen krijgt heeft het bureau pech en wordt dit kwijtgescholden. Een model betaalt dus voor de investering van het bureau in haar.

Opties
Voordat je als model geboekt wordt sta je vaak als ‘optie’. Dit wil zeggen dat je op ‘gereserveerd’ staat door een potentiële klant. Een klant kan bijvoorbeeld tegen jouw modellenbureau zeggen: “Ik wil graag Pietjan in optie zetten voor de komende Dior-show.” Op dit moment ben je een optie en word je geacht deze datum vrij te houden. Er zijn klanten die de helft van alle modellen op optie zetten. Dit zou betekenen dat de kans dat je daadwerkelijk de Dior-show gaat lopen erg klein is. Een stressvol bestaan.

Castings
Voordat een model als optie wordt gezet houdt een klant vaak eerst een casting. Een casting is te vergelijken aan een sollicitatiegesprek. Alleen, nu gaat het niet om je inhoud maar om je portfolio, uitstraling, loop, en je lichaam. Elke casting is anders. Soms sta je wel uren in de rij met honderden andere modellen. Als de klant potentie in jou ziet kan je worden teruggeroepen voor een ‘call-back’ (een tweede sollicitatiegesprek) en dit betekenen dat je een optie wordt voor deze klant.

Een modellen mindset
Overleven in een harde wereld vereist een bepaalde, aangepaste mindset. Voor onzekerheid is geen plek in deze industrie.

De modellenwereld is een harde wereld. Alleen de beste van de besten kunnen van het werk leven. Fleur van Kist en veel andere jongen modellen vinden dit het wel waard.

*Fleur van Kist is een fictieve naam. Het model wilt anoniem blijven.