Recensie museum de Fundatie: Insomnia

Museum de Fundatie, Zwolle

Zwolle – Museum de Fundatie stelt de fotoserie van Annabel Oosteweeghel tentoon. Oosteweeghel beeld de wereld van de slapelozen uit. De fotoserie is te bezichtigen tot 31 augustus 2020.

Wat doet slapeloosheid met hen die er last van hebben? En hoe voelt het om wakker te zijn terwijl iedereen slaapt? Insomnia gaat over de slapeloosheid van verschillende mensen. Piekeren, omrollen, opstaan om een wandeling te maken of afleiding zoeken. De fotoserie van Oosteweeghel portretteert zestien mensen van verschillende geslachten, afkomst en ieder met een eigen bijzonder verhaal. Oosteweeghel maakt gebruik van een sterk licht- donker contrast en decor die je zomaar in je eigen huis kan vinden, althans in veel foto’s. Deze foto’s zorgen voor een gevoel van herkenning terwijl daarentegen de andere foto’s (op het strand of park) een heel ander gevoel uitstralen. Ik geloof dat ik voor veel mensen spreek als ik zeg dat ik mij wel kan vinden in bepaalde verhalen van deze fotoserie.

Er hangt een uitspraak van ieder persoon boven zijn of haar foto’s. Een gedachte of ervaring. De meest opmerkelijke vond ik deze:

Insomnia, Annabel Oosteweeghel

De aangrijpende foto’s en heftige uitspraken zorgen voor een confronterend gevoel. De leegte was in de ruimte te voelen, ook al waren er tientallen mensen die de fotoserie tegelijk kwamen bewonderen. De verhalen achter de foto’s gaan over tegenslagen, depressie en eindeloze gedachten die iemand wakker houden.

De muzikale soundscape van Stijn Hosman en Zeger de Vos benadrukken dit gevoel. Een gevoel van leegte en insomnia. Zij werkten in de nacht om haar specifieke geluiden en ritme te verwerken in dit muzikale stuk. Met behulp van elektronische en akoestische instrumenten weten zij een complex geluid te creëren die je compleet maar verrassend grijpt en meeneemt in de serie.

Insomnia, Annabel Oosteweeghel
Insomnia, Annabel Oosteweeghel
Insomnia, Annabel Oosteweeghel