Recensie museum de Fundatie: Insomnia

Museum de Fundatie, Zwolle

Zwolle – Wat doet slapeloosheid met hen die er last van hebben? En hoe voelt het om wakker te zijn terwijl iedereen slaapt? Vragen die Annabel Oosteweeghel inspireerden tot het maken van de tentoonstelling Insominia. Oosteweeghel beeldt de wereld van de slapelozen uit in haar fotoserie. Deze is te bezichtigen tot 31 augustus 2020. 

Wat doet slapeloosheid met hen die er last van hebben? En hoe voelt het om wakker te zijn terwijl iedereen slaapt? Insomnia gaat over de slapeloosheid van verschillende mensen. Piekeren, omrollen, opstaan om een wandeling te maken of afleiding zoeken. De fotoserie van Oosteweeghel portretteert zestien mensen van verschillende geslachten, afkomst en ieder met een eigen bijzonder verhaal. Oosteweeghel maakt gebruik van een sterk licht- donker contrast en decor die je zomaar in je eigen huis kan vinden, althans in veel foto’s. Deze foto’s zorgen voor een gevoel van herkenning terwijl daarentegen de andere foto’s (op het strand of park) een heel ander gevoel uitstralen. Juist een idealistisch gevoel en een gevoel van verlangen. Ik geloof dat ik voor veel mensen spreek als ik zeg dat ik mij wel kan vinden in bepaalde verhalen van deze fotoserie. De donkere nachten vol emoties en gedachtes. Hoe goed alles er ook uitziet, van binnen kan het tegenovergestelde spelen.

Er hangt een uitspraak van ieder persoon boven zijn of haar foto’s. Een gedachte of ervaring. De meest opmerkelijke vond ik deze:

Insomnia, Annabel Oosteweeghel

De aangrijpende foto’s en heftige uitspraken zorgen voor een confronterend gevoel. De leegte is in de ruimte te voelen, ook al zijn er tientallen mensen die de fotoserie tegelijk kwamen bewonderen. De verhalen achter de foto’s gaan over tegenslagen, depressie en eindeloze gedachten die iemand wakker houden.

De muzikale soundscape van Stijn Hosman en Zeger de Vos benadrukken dit gevoel. Een gevoel van leegte en insomnia. Zij werkten in de nacht om haar specifieke geluiden en ritme te verwerken in dit muzikale stuk. Met behulp van elektronische en akoestische instrumenten weten zij een complex geluid te creëren die je compleet maar verrassend grijpt en meeneemt in de serie. Het geluid is te vergelijken aan dat van een rustige zee. Een lichte bries op een zondagmorgen.

Insomnia, Annabel Oosteweeghel
Insomnia, Annabel Oosteweeghel
Insomnia, Annabel Oosteweeghel