Eindexamens blijven voorlopig in kluis

De centrale eindexamens gaan niet door. Dat maakte Arie Slob, de minister van onderwijs, deze week bekend. Door de coronamaatregelen zijn de scholen dicht en ook de eindexamens zijn nu uit veiligheidsoverwegingen geschrapt. Vele scholieren tegelijk in één ruimte vergroot de kans op besmettingen. Wat zijn de gevolgen van dit besluit?

Tijdens een persconferentie vertelde minister Arie Slob dat de centrale eindexamens dit jaar niet kunnen doorgaan. De laatste keer dat de eindexamens niet door konden gaan was in het oorlogsjaar 1945. De cijfers die leerlingen hebben gekregen van de schoolexamens zullen dit jaar leidend zijn. De leerlingen kunnen met deze schoolcijfers gewoon doorstromen naar hun vervolgopleiding. Het schrappen van de eindexamens zorgt voor wisselende reacties onder  de examenkandidaten.

6 vwo’er Louise gaat naar school op het Gomarus college in Groningen. Voor haar voelt het afzeggen van de examens dubbel: ‘’Aan de ene kant vind ik het een opluchting. Nu is er geen stress en hoeven we niet dagenlang te leren. Aan de andere kant vind ik het ook best wel jammer. Je hebt vijf en half jaar toegeleefd naar het examen en alle dingen die erbij horen en dan gaat het allemaal niet door. Zo sluit je de middelbare school op een hele rare manier af.’’ 

Niet alleen voor scholieren heeft dit besluit grote gevolgen. Voor drukkerij Lijnco is de afzegging ook een schok. Het bedrijf drukt al tien jaar lang de eindexamens voor de rijksoverheid. Hanjo Battjes is manager sales & marketing bij Lijnco en regelt onder andere de zaken rond de examens. ‘’We zijn al een aantal maanden aan het produceren. Een aantal examens zijn ook al uitgeleverd. We zouden net beginnen aan de examens voor de herkansingen, maar die hoeven dus niet meer gemaakt te worden.”  

De al gedrukte examens staan voorlopig beveiligd in een kluis. Daar zullen ze blijven totdat de overheid heeft bepaald wat er mee gaat gebeuren. ‘’Misschien dat ze nog naar scholen toegaan als een soort oefenexamen voor volgend jaar, of misschien moeten ze worden vernietigd worden zodat de vragen volgend jaar alsnog gebruikt kunnen worden,’’ vertelt Battjes.  

Dit jaar zullen alleen de cijfers van de schooltoetsen bepalen of een leerling zakt of slaagt. Louise: Ik denk dat er een aantal leerlingen zal zijn dat door het afzeggen van het centraal examen zal zakken, omdat ze met de examens hun gemiddelde omhoog wilden halen. Ook denk ik dat er een klein aantal leerlingen op deze manier geluk hebben gehad nu ze hun diploma wel gaan halen terwijl dat anders misschien niet was gelukt.’’  

Een kist met examens stond al klaar voor vertrek naar Curaçao. Daar worden de Nederlandse examens normaal gesproken ook gemaakt.

Rollen papier staan in de opslag tot ze bedrukt worden.