Black Lives Matter manifest: “Het is tijd voor een revolutie”

Binnen slechts een dag kregen verschillende antiracismeorganisaties het voor elkaar om duizenden mensen te verzamelen voor een demonstratie tegen anti-zwart politiegeweld in Amerika en de Europese Unie. Maar liefst 5000 mensen kwamen op 1 juni om 5 uur ‘s middags naar de Dam in Amsterdam. De aanleiding voor de demonstratie was de dood van de zwarte Amerikaan: George Floyd. Hij is in Minneapolis, Minnesota om het leven gekomen tijdens een arrestatie. Omgekomen door verstikking, veroorzaakt door een politieagent.

“I can’t breathe. I can’t breathe”
“No justice, no peace”
“Black lives matter”

De Dam staat bomvol. Zo vol is het al maanden niet geweest. Er schieten, zo ver als je kan kijken, spanborden de lucht in. “Racism is a pandemic” en “Silence is violence”, staat er op. De demonstranten staan hand in hand toe te kijken naar de sprekers op het podium. Het is een adembenemend en overweldigend gevoel. De emotie bij de demonstranten van het Black Lives Matter manifest is merkbaar te zien en te voelen. Kreten zoals: ”I can’t breathe” en ”Black lives matter” maakt de demonstranten tegerlijkertijd woedend en verdrietig.

Ongeacht de schending van de 1,5-meter afstand regel, die nog steeds geldt, zijn er geen boetes uitgedeeld. De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema zag ook geen reden om in te grijpen. “De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam”, liet haar woordvoerder weten aan het AD. Op sociale media vragen veel mensen zich echter wel af of een massale bijeenkomst zoals deze wel verstandig is in deze tijd. Minister Grapperhaus van justitie noemde de drukte op de Dam: “echt buiten de perken.”

De regel is geschonden, maar wel voor een goed doel zeggen de demonstranten maandagmiddag. “Het is tijd voor een revolutie. Op deze manier maken wij een statement. We zijn ons van de coronaregels bewust, maar vandaag liggen er belangrijkere zaken op tafel”, zegt Mirthe (19). Zij staat vooraan bij het protest op de Dam. Om de 1,5-meter regel toch zoveel mogelijk te waarborgen riepen de organisatoren iedereen op om een mondkapje te dragen. Ook waren er kruizen op de grond gemaakt om de 1,5-meter aan te duiden.

Het protest verloopt vreedzaam. Geen rellen of plunderingen zoals in Amerika. Er wordt een groot beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid. Het is namelijk onmogelijk voor de politie om bij zo veel aanwezigen de regels te handhaven. De helpende handen van de organisatoren, ook wel de safekeepers genoemd, houden een oogje in het zeil en spreken zo nodig mensen aan.

Demonstranten uit het hele land zijn bij de demonstratie aanwezig. De diversiteit is te zien. Jong en oud, man en vrouw, queer en hetero en de verschillende etnische afkomsten en geloven. De boodschap is: iedereen tegen racisme, liefde is liefde en we zijn allemaal gelijk. Dinsdag 2 juni is de volgende Black Lives Matter demonstratie in Den Haag en op 3 juni in Rotterdam. Voor deze bijeenkomsten zijn de regels iets scherper: maximaal 80 mensen.

De demonstranten komen tijdens de bijeenkomst met uiteenlopende verhalen over hun ervaringen. Een jonge demonstrant genaamd Ramesh vertelt over zijn eerste ervaring met het Sinterklaasfeest in Nederland. “Ik ben geboren en getogen in Nederland maar ik heb mij nooit goed ontvangen gevoeld hier. Ik weet mijn eerste ontmoeting met een zwarte piet nog goed. Ik was zo bang, en boos. Ik dacht: is dit een grap?” De emoties lopen hoog op wanneer hij deze zin met een gebroken stem uit probeert te spreken. Als de woordvoerder van organisatie Kick-out Zwart Piet de menigte toespreekt staat Ramesh vooraan.

“Ik sta hier vandaag als proud queer black woman”, zegt Mandy (16). Zij zegt dat zij het liefst naar Amerika toe wilde gaan om daar te protesteren. “Dat dit op deze manier nu ook in Nederland kan is heel cool.”

De 64 jarige Bas is aanwezig om zijn respect en solidariteit te tonen. “Ik ben blank en ik weet niet hoe het is om er anders uitzie dan ik doe. Wat ik wel weet, en zie, is dat er hier duizenden mensen zijn die het racisme in de wereld wel voelen. Voor hen sta ik hier vandaag. Ik voel mij geen hypocriet dat ik hier sta, ook al merk ik dat blanke mensen in de minderheid zijn vandaag. Ik ben hier voor George Floyd en de talloze anderen die slachtoffer zijn van het verknipte systeem.” Tijdens de minuut stilte voor de dood van George Floyd staat Bas vooraan.

Bekijk hier de fotoserie van het Black Lives Matter manifest op 1 juni 2020: https://uitdewerkplaats.nl/2019-2020/2020/06/02/fotoserie-black-lives-matter-manifest-amsterdam/