De nieuwe journalist is een ondernemer

Aan het begin van mijn eerste jaar aan de opleiding journalistiek hoorde ik meerdere keren hoe belangrijk het is om ondernemend te zijn. Om naast de opleiding andere projecten op te starten en zoveel mogelijk meters te maken. Veel journalisten zijn tegenwoordig ZZP’er en een vaste baan in de journalistieke wereld lijkt steeds minder vanzelfsprekend. Nu, een jaar verder, kan ik mezelf nog geen ondernemer noemen. Wel zit ik vanaf komend jaar bij de organisatie van Uitgelicht en heb ik aardig wat projecten ondernomen. Toch vraag ik me af hoe het is om buiten de opleiding een onderneming te hebben en wat de voordelen hiervan zijn. 

Oorsprong

Ik ga in gesprek met Grady Milovic en Thijs Hoek, studenten journalistiek die naast hun opleiding onderdeel zijn van de MediaMusketiers. Een vriendengroep van vijf studenten die gezamenlijk ook zakelijk projecten uitvoeren. Ik vraag me af hoe zij het ervaren om ondernemer te zijn en hoe het allemaal tot stand is gekomen. 

Grady: “Vanuit De Werkplaats hebben wij vorig jaar heel veel projecten gemaakt. We hebben bijvoorbeeld een verkiezingsdebat georganiseerd en we hebben 36 uur lang live radio gemaakt. Toen merkten we eigenlijk dat we heel goed samen konden werken. Aan het verkiezingsdebat hebben we contacten bij de provincie Overijssel overgehouden. Zij moesten betalen voor de projecten die we hadden uitgevoerd en daarvoor moesten we een onderneming zijn. Zo kwam van het een het ander en hebben we gezegd: Waarom richten we er geen op?” 

Thijs: “Je bent als vrienden bezig met een gezamenlijke passie zoals een radio-uitzending en daar vloeit dan iets professioneels uit. Best wel een grappig proces. Je merkt de veranderingen wel. Hoe we bijvoorbeeld praten in de zakelijke groepsapp is veel professioneler dan hoe we dat normaal doen. Die professionalisering van zo’n groep, omdat je allemaal met dezelfde passie bezig bent, vond ik heel mooi om te zien.” 

Grady: “We hebben ook eigenlijk een hele mooie balans. Twee mensen die schrijven, Julia Bokdam en Thijs, die ook de presentatie doet. Twee mensen voor de techniek, Martijn Driessen en Jesper Nijkamp en ik waggel eigenlijk overal een beetje tussendoor. Toen we met het bedrijf begonnen hebben we trouwens nog wel advies gevraagd aan het economisch bureau van Windesheim, dat was gratis.” 

Grady Milovic in actie als cameraman en als MediaMusketier.

Ondernemen is een uitdaging

De heren praten er makkelijk over. Soms heb ik het gevoel dat ze al jaren een bedrijf runnen. Toch zijn er wel dingen waar ze bij het opstarten van het bedrijf tegenaan liepen. 

Grady: “Het opstarten zelf is heel makkelijk, maar we hebben best wat moeten doen om te komen waar we nu zijn. Een groot deel is natuurlijk ook wil. We merkten dat de opstart bij ons heel lang duurde. Er zijn van die dingen waar je niet gelijk aan denkt. Een goede website is makkelijk gezegd, maar hier hebben we wel weken of maanden over gedaan. Daarnaast is het verbreden van je netwerk bijvoorbeeld een ding waar we nu nog steeds mee bezig zijn. Ik wil niet zeggen dat we er al zijn, maar we komen steeds verder. De Corona-situatie biedt ook wel mogelijkheden. We hebben nu een streamingsdienst die we verhuren. Deze hebben we onder andere gebruikt voor Uitgelicht en deze week hebben we een livestream verzorgd bij een musical op een basisschool in Markelo. Het begint te lopen. 

Thijs: “We doen het er natuurlijk ook allemaal naast. De grootste fout is misschien wel dat het bij niemand echt op één staat. Daardoor kan er een soort van laksheid ontstaan.  

Grady: “Je merkt inderdaad wel dat het plannen van een vergadering soms wat langer duurt. Niet iedereen heeft evenveel de prioriteit om iets vast te zetten. Dat komt natuurlijk ook wel omdat het ook wel gewoon een hobby is. Gelukkig hebben we verder wel goede afspraken gemaakt. Laatst wilden we investeren in techniek en dan merk je toch dat Martijn en Jesper dat heel graag willen en dan zie je dat bijvoorbeeld Julia of Thijs daar eerst vragen bij stelt. Voor dat soort dingen hebben we specifiek in ons contract staan: ‘Als we niet unaniem beslissen kijken we naar een andere oplossing.” 

Thijs Hoek als presentator voor de MediaMusketiers.

Ondernemen? Niet aan beginnen. Of misschien toch wel?

Het maken van duidelijke afspraken lijkt me wel belangrijk om een onderneming te kunnen beginnen. Voornamelijk wanneer je dit samen met vrienden doet. De jongens lijken dit wel met me eens te zijn. Grady verwoord exact waarom het zo belangrijk is om zulke afspraken te maken.   

Grady: “Je bent een vriendengroep en je bent een onderneming. Privé en zaken moet je gescheiden houden. Dat is soms wel moeilijk, merk ik ook aan mezelf.” 

Het kan dus even duren voordat het op gang komt en er gaat wat tijd in zitten. Maar is het uiteindelijk de moeite waard? Inmiddels ben ik gewend aan het cynisme van Thijs en ik kan zijn humor wel waarderen wanneer hij op de achtergrond direct lachend roept: “Doe het niet!”  

Grady is wat serieuzer: “Ik zeg doe het wel. Doe het. Ga ervoor. Het is niet makkelijk maar ik denk wel dat je er heel veel uit kunt halen. Als je het echt wil kun je het ook. Je zorgt ervoor dat je nat dat stapje verder gaat dan je medestudenten. Ten tweede, je krijgt ervaring in het werkveld. En de derde en misschien wel belangrijkste reden, je houdt er een netwerk aan over. Dat is uiteindelijk toch wel een beetje wat telt als je als journalist verder wilt. Je moet er in eerste instantie niet van willen leven. Ik zou wel adviseren om het ernaast te doen. Maar je zou bijna kunnen vragen: Waarom niet?”