Hoe zit het nu met de introweek?

“Zonder Waltertje was ik allang gestopt met de opleiding”

Iedere eerstejaars hbo-student kent het wel, de introweek. Een hele week om je nieuwe medestudenten te leren kennen en veel plezier te maken. Maar hoe gaat dat nu met corona? Waltertje is de studievereniging van de opleiding Journalistiek. Zij organiseren ook ieder jaar een introweek, maar er is helaas nog veel onduidelijkheid over hoe zoiets er dit jaar uit zou kunnen gaan zien.

Romee Scholten is ex-voorzitter van het bestuur van Waltertje. “Er zijn veel momenten geweest die mij zijn bijgebleven. Het geluk zien bij de kids tijdens de introweek, is iets waar ik haast emotioneel van werd.” Er gaat heel veel voorbereiding aan vooraf, je werkt er een heel jaar naartoe. Voor bestuur is de introweek echt wel het hoogtepunt van het jaar. De week voor de introweek vindt de voorbereidingsweek plaatst, dit is erg stressvol. In deze week stellen ze het hele draaiboek samen, en worden de laatste voorbereidingen getroffen. “In de introweek is het vol gas, ik zelf heb toen maar zes uur geslapen. Een goede indruk maken op de eerstejaars studenten staat centraal, daar doen we dan ook alles aan.” 

“De introweek organiseren is een ervaring die ik niet zou willen omruilen.” Zo’n introweek is volgens Romee echt heel erg belangrijk. De studievereniging speelt een belangrijke rol in het werven van studenten. Zonder zo’n introweek zullen we veel eerstejaars mislopen, voor zowel de school als de vereniging. Journalistiek op het Windesheim onderscheidt zichzelf door Waltertje. “Zonder Waltertje was ik allang gestopt met de opleiding.” 

Door de uitbraak van corona is er veel onzekerheid over de introweek van dit jaar. Voorzitter van Waltertje, Britte Top laat weten dat het op dit moment ook voor hen nog niet duidelijk is hoe de introweek eruit gaat zien. Ze zijn nog in overleg met het Windesheim over bepaalde zaken, dus ze kunnen er helaas nog niet veel over zeggen. 

“Mochten ze ervoor kiezen geen introweek te organiseren, of iets wat deze week kan vervangen. Dan zou dat een domme keuze zijn.” Geen introweek betekent volgens haar het mislopen van eerstejaars. Er zijn genoeg mogelijkheden waar over nagedacht kan worden, zoals bijvoorbeeld een locatie waar genoeg afstand kan worden gehouden of de eerstejaars in groepjes verdelen. Ze verwacht dat we hoe dan ook studenten zullen mislopen, als er geen alternatief komt.