Toekomst van grote grazers op de Maashorst

De Maashorst is een aaneengesloten natuurgebied dat zich uitstrekt over de gemeenten Uden, Oss, Landerd en Bernheze. Het gebied is bij omwonenden en toeristen populair, vanwege de uitgezette wandel- en fietsroutes. Naast dassen, haviken, valken en spechten, wordt het gebied bewoond door grote grazers. Het gebied wordt begraasd door wisenten, taurossen en exmoorpony’s. Sinds deze grazers hier staan zijn er vier voorvallen geweest, waarbij de grote grazers ernstig letsel hebben veroorzaakt bij bezoekers van het gebied. Daarnaast zijn er tientallen kleine incidenten geweest en worden er regelmatig meldingen gedaan van een onveilig gevoel.

Burgemeester Henk Hellegers opent de vergadering van 28 mei 2020 met de motie van de VVD-Leefbaar Uden. De VVD wil een onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid van de grote grazers op de Maashorst. Het woord is aan Ton de Vroomen. 

“met deze motie roepen wij het college op om in overleg te treden met het bestuurlijk regieteam van Natuurgebied de Maashorst. Met als doel het uitgezette belevingsonderzoek bij te sturen.” Er moet volgens Meneer de Vromen specifiek onderzoek gedaan worden naar de veiligheid van bezoekers, recreanten en bewoners in relatie tot de grote grazers. Dit onderzoek moet door een onafhankelijke partij uitgevoerd worden. 

De SP steunt de motie niet. Spencer Zeegers neemt het woord voor de SP. “Deze motie vind ik opportunisme ten top. Team Maashorst, waarvan wij allemaal besloten hebben dat hij een belangrijke rol moet gaan spelen, neemt voluit zijn verantwoordelijkheid door te willen onderzoeken hoe bezoekers van de Maashorst alles daar ervaren, inclusief de veiligheid.” Meneer Zeegers vind dat het lopende onderzoek van Team Maashorst een eerlijk resultaat zal opleveren. Hij wil niet dat het onderzoek wordt bijgestuurd. “Als er iets is waar ik in de politiek een hekel aan heb leren krijgen, is het om onderzoeken bij te sturen. Dan wil je gewoon dat de uitkomst veranderd wordt.”

Meneer de Vroomen reageert op de kritiek door te verwijzen naar het onderzoek van Team Maashorst, waar volgens hem te weinig aandacht is gegeven aan de veiligheid. “Als je het belevingsonderzoek goed doorleest zie je dat er een aantal keer zijdelings veiligheid wordt aangetipt, terwijl de motie is om veiligheid nummer één te maken. En daarom willen wij het onderzoek aangepast hebben.”

De raad concludeert dat een goede conclusie over de toekomst van de grote grazer in natuurgebied De Maashorst pas te trekken is na een gedegen onafhankelijk en volledig onderzoek waarbij in dit verband aan een thema als veiligheid het juiste gewicht is gegeven.