Kunst en revalidatie


“Kunst is iets abstracts. Het is eigenlijk niet te definiëren. Het is iets dat ontzettend veel betekenis kan geven. Voor sommigen heeft kunst te maken met het verwerken van emotie. Het is een uiting van iets dat er bij de kunstenaar op een andere manier niet uit kan.” 

Thijmen Pelgröm is een jonge kunstenaar die worstelt met het leven. Hij heeft de afgelopen drie jaar enorme obstakels voor zich gekregen en is daar met de hulp van onder andere kunst overheen aan het klimmen. Drie jaar geleden heeft hij een ernstige blessure gekregen waardoor hij nog maar een half uur per dag kan lopen. 

“In mijn klas kon ik zeker niet de motivatie vinden. Mensen geloofden niet dat mijn situatie zo erg was als hij was. Ik kon niet meer naar school door mijn blessure. Gelukkig had ik eerder een 3D printer gekocht. Met veel werk kreeg ik hem aan de praat en heb ik thuis toch mijn eindproject af gekregen. Ik heb vertrouwen in mijn ontwerpskills, maar ben niet zelfverzekerd omdat ik niet weet wanneer ik te veel pijn ga krijgen, of wanneer ik me niet kan concentreren door mijn ADD.” 

Hieronder staan een paar foto’s van Thijmen die met met zijn kunstwerk ‘Bodylocked’ bezig is.

Jongerenhulp

Thijmen heeft hulp ingeschakeld van onder andere Monique Baeten. Zei vertelt over hoe ze jongeren die in dezelfde situaties als Thijmen zitten helpt. 
“Ik werk met jong en oud en altijd in het volste vertrouwen dat er mogelijkheden zijn om nieuwe/andere keuzes te maken en dat er nieuwe/andere wegen ingeslagen kunnen worden. Soms zijn de stappen op de weg klein, soms groot,” zegt Monique Baeten. 

“Monique gaf me advies over mijn mentale staat, zegt Thijmen. Ze hielp me met het in het hier en nu zijn, en om me niet te veel zorgen te maken over de toekomst. 
Monique heeft o.a. uitstel voor me geregeld en me een plan B gegeven. Dit gaf mij erg veel rust waardoor ik verder kon werken en de opleiding af kon maken!  
En dat was eigenlijk precies wat ik moest horen op dat moment, want ik zat al best een tijdje na te denken of ik niet beter kon opgeven en alles te richten op revalidatie, maar tegelijkertijd wist ik dat ik gewoon depressief zou worden als ik niet momentum zou houden in mijn opleiding. 
Nu ik mijn opleiding af heb, kan ik me richten op revalidatie, maar ik moet wel bezig blijven met mooie dingen maken. Dat doe ik dus ook.” 

Ik ben Jonathan, een enthousiaste werkplaatsleerling. Ik plaats vooral korte verhalen, en ik maak filmpjes!
Mijn portfolio website is: https://jonathanfabri5199.wixsite.com/website