Banksy in Amsterdam


Het beeld van het meisje met de ballon is wereldberoemd. Ook het beeld van een man die een boeket bloemen gooit heeft u vast wel een keer voorbij zien komen. Dit zijn allebei kunstwerken van een Britse kunstenaar die bekend staat onder het pseudoniem Banksy. 

Banksy is een politiek kunstenaar. Hij maakt beelden en slogans met een achterliggende betekenis. Zijn kunst is veelal antikapitalistisch en hij lijkt niet te houden van  de machtsstructuur die er op dit moment in de wereld is. Zijn beeldende kunst lijkt als boodschap te hebben dat hij zich onderdrukt voelt en meer vrijheid wil. 

Hij laat dit zien door middel van stunts die hij uithaalt met zijn kunstwerken. Zijn kunst is gericht op de jongere generatie. Hij protesteert door middel van komische beelden en gebruikt veel sociale media. Hij zet zich niet alleen af tegen de staat. Ook neemt hij de kunst community zo nu en dan bij de neus. Hij bouwde bijvoorbeeld een verborgen papierversnipperaar in de gouden lijst van een van zijn ‘girl with a balloon’ schildering. Zodra het werk verkocht werd voor 1.2 miljoen ging de versnipperaar aan en werd het kunstwerk vernietigd.  
De meeste van zijn kunstwerken bevinden zich in straten en metro’s in Brittannië. Maar er zijn ook werken van hem te vinden in de VS en in Palestina. 

Voor zijn kunstwerken gebruikt hij bijna altijd spuitbussen verf en sjablonen. Hij zegt dat hij dit vooral doen omdat graffiti spuiten illegaal is en hij sneller weer weg kan zijn als hij sjablonen gebruikt. 

Tentoonstelling 
In het Moco museum is een tentoonstelling te zien over Banksy. Een aantal van zijn werken worden geëxposeerd in de ‘Laugh now’ tentoonstelling die bestaat uit een samenstelling van werken die in bruikleen zijn van privé verzamelaars. De tentoonstelling is zeker nog te zien tot 22 oktober van dit jaar. 

Ik ben Jonathan, een enthousiaste werkplaatsleerling. Ik plaats vooral korte verhalen, en ik maak filmpjes!
Mijn portfolio website is: https://jonathanfabri5199.wixsite.com/website