Foto door cottonbro

Studenten schrikken van hoge energierekening

De NOS melde vandaag dat de inflatie in oktober 16,8% is. Ook studenten hebben last van de hogere prijzen. Met name de hoge energieprijzen vormen voor studenten een probleem. De LSVb vindt dat hier ondersteuning voor moet komen.

Veel studenten hebben te maken met inflatie en hogere energie kosten. Joram van Velzen van de LSVb verwoordt het probleem: “Het gaat niet alleen om boodschappen die duurder worden en dat soort basis dingen, maar ook de energieprijzen, die zijn natuurlijk enorm gestegen”.  

Volgens Van Velzen komen er veel verhalen van studenten die het daar moeilijk mee hebben bij de LSVb binnen: ”We horen ook geluiden van studenten die zeggen: “Zo er is een rekening van 1000 euro binnen, ik schrik me dood.” Dat begrijp ik goed en daar moet ook ondersteuning voor komen.”

Die ondersteuning ontbreekt volgens Van Velzen. “Nu is het zo dat er een energietoeslag is voor mensen in Nederland, maar studenten maken daar in veel gemeenten in Nederland nog geen aanspraak op.”

Iets wat studenten wel krijgen is de basisbeurs. Naast de terugkeer van de basisbeurs krijgen uitwonende studenten er aankomend jaar 165 euro per maand bij. Maar dit gaat om een tijdelijke maatregelen benadrukt Van Velzen. “De basisbeurs die komt wordt eenmalig verhoogd, maar daarna wordt het lager dan het hiervoor was.” De LSVb is positief over de terugkeer van de basisbeurs, maar willen studenten schuldenvrij af kunnen studeren dan zal het bedrag wel verhoogd moeten worden

Voor het bedrag dat hiervoor nodig is verwijst Van Velzen naar een rapport van SER Jongerenplatform. Uit dit rapport kwam een bedrag van 421 euro per maand. Daar zit de basisbeurs aanzienlijk onder aldus van Velzen. “Met de eenmalige verhoging komt het in de buurt van wat het zou moeten zijn, maar dat is eenmalig.”

Ik ben David. Ik bespreek graag belangrijke en actuele onderwerpen. Ik heb een brede interesse: politiek, geschiedenis, monetaire ontwikkelingen en sport. Daarnaast ben ik actief bij Groot Nieuws.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.