Aandachttraining opbasisschoolJan JaspersinHattem  

De Jan Jaspers basisschool in Hattem heeft sinds kort een bijzondere les op het rooster staan: aandachttrainingen. Volgens de school leven we in een tijd waarin er veel op ons af komt en waarin veel van ons wordt gevraagd. Drukte, chaos en stress. Daarom is het volgens de leerkrachten belangrijk dat we reeds van jongs af aan aandacht besteden aan de manier waarop we omgaan met zoveel prikkels, verschillende gevoelens en met een hoofd vol gedachten.  

‘Mindfulness’, een begrip dat de laatste jaren steeds meer bekendheid krijgt. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er steeds meer jongeren te maken hebben met psychologische problemen. Onder 12-18 jarigen gaf 13 procent aan psychisch ongezond te zijn in 2021.  

 
Basisschool Jan Jaspers school in Hattem biedt de lessen nu voor het tweede schooljaar aan alle leerlingen aan. Volgens Joanne Hogendoorn, interim directeur op de Jan Jaspers, vormen de lessen een belangrijke basis. ‘’Wanneer leerlingen de aandacht bij zichzelf kunnen houden en stevig in hun eigen schoenen leren staan, kunnen ze pas goed tot leren komen.’’ De open christelijke basisschool kreeg aanvankelijk nog wel te maken met kritische geluiden vanuit enkele ouders rondom de term ‘mindfulness.’ Joanne Hogendoorn vertelt dat deze ouders het niet eens zijn met de bron van waaruit mindfulness is ontstaan en wat tegelijkertijd dus de oorsprong van de lesmethode is. De school is het niet gelukt om alle ouders te overtuigen dat de school de lessen niet linkt aan het boeddhisme.  ‘’Dat past helemaal niet bij ons als christelijke basisschool.’’ Joanne zou de lessen aandachttraining als nieuw vakgebied in ons huidige schoolsysteem zien en is overtuigd dat dit kinderen positief kan stimuleren. 

Meike Winters

Ik ben Meike een zeventien jarige journaliste, ontzettend geïnteresseerd in mensen en de verhalen achter mensen. Ik ben erg nieuws- en leergierig en wil mij de komende jaren in de journalistieke wereld ontwikkelen. Maken, luisteren en schrijven is altijd al mijn ding geweest.
Vanaf jongs af aan wou ik al verhalen vertellen of dat nou zingend of vertellend was. Documentaires maken en op deze manier mensen inspireren is mijn ambitie.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

Previous Story

Bram van Polen weet het zeker “ik zou Noppert meenemen”

Next Story

60 jaar na Cubacrisis ligt nucleaire optie weer op tafel

Latest from Zorg & Welzijn