“Body positivity kan ook een gevaar vormen voor de samenleving”

Body positivity staat voor het accepteren en respecteren voor zowel jouw eigen lichaam, als dat van de rest van de wereld. De bedoeling is dat je geen waardeoordeel verbindt aan uiterlijke kenmerken van jezelf, maar ook bij een ander.

Body positivity is een trend op social media, vooral heersend bij vrouwen. Op bijvoorbeeld Instagram wordt vaak een beeld vertoond van een onrealistisch schoonheidsideaal. Tieners en jongvolwassenen, de doelgroep die het meest te vinden is op de sociale media app, kunnen hier onzeker van worden, dat blijkt uit het onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag opiniepanel.

De trend Body positivity moet hier juist een eind aan maken, volgens vele mensen die de hashtag op sociale media gebruiken is het niet nodig om onzeker te zijn over je eigen lichaam en kan of moet je jezelf niet vergelijken met dat onrealistische schoonheidsideaal.

Melle van Zelst, student Voeding & Leefstijl adviseur, vindt het mentale aspect van de Body positivity een stap de goede richting op, maar het fysieke aspect moeten mensen niet vergeten. “Ik denk wel dat mensen zich moeten beseffen dat overgewicht op lange termijn vervelende fysieke gevolgen kan hebben en dat hierdoor bijvoorbeeld hart en vaatziektes vermeerderen. Tuurlijk moet je jezelf niet gaan ergeren aan het feit dat jij niet de exacte definitie van dat onrealistische ideale schoonheidsbeeld bent, maar houd er in ieder geval rekening mee dat overgewicht hele nare gevolgen kan hebben.”

Jens Koldenhoven

Mijn naam is Jens, ik ben 18 jaar en ik ben een groot sportfanaat, daar schrijf ik dan ook het liefst over. Ik vind het erg leuk om mijn creatieve brein erop los te laten gaan en bijvoorbeeld mijn ongezouten (voetbal)mening te belichten in een podcast.

Verdere interesses van mij zijn muziek, geschiedenis en boeken. Mijn ambitie is om mijn interesses te kunnen combineren met mijn toekomstige journalistiek gerichte baan.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

Previous Story

Restaurant eigenaar John van Beek ziet prijzen stijgen “het moet nu wel stoppen”

Next Story

‘Op tiktok heb ik soms het gevoel dat ik op een braderie sta op te treden’

Latest from Zorg & Welzijn