De Stilte Verbroken probeert bewustwording te creëren over misbruik in de sportwereld

Er is beweging ontstaan in de sportwereld nadat er steeds meer verhalen naar buiten zijn gekomen over misbruik in de sport. De Stilte Verbroken probeert misbruik in de sportwereld bespreekbaar te maken en helpt slachtoffers met het maken van de juiste vervolgstappen.

In opdracht van de NOC*NSF is er in 2020 onderzoek gedaan naar misbruik in de sportwereld. Er is in het onderzoek een vragenlijst gestuurd naar 4043 mensen uit Nederland en Vlaanderen die in hun jeugd hebben gesport. Het rapport beschrijft dat ruim twee derde van de sporters emotioneel grensoverschrijdend gedrag mee hebben gemaakt. Toch komen slachtoffers vaak niet naar buiten met hun verhaal. Dit komt onder andere door schaamte en schuldgevoel. Daarnaast worden slachtoffers vaak in zowel de media als in de samenleving niet serieus genomen.

Renald Majoor probeert sinds 2020 met zijn stichting De Stilte Verbroken bewustwording te creëren over misbruik binnen de sport. Hij werkt samen met onder andere de KNVB en NOC*NSF om grensoverschrijdend bespreekbaar te maken en gaat hierover in gesprek met slachtoffers, vertrouwenspersonen, trainers en ouders. “In de topsport gaat het vaak om machtsverhoudingen. De pupil wil iets bereiken en heeft hier bijna alles voor over. Dan heb je helaas personen die daar op een verschrikkelijke manier misbruik van maken.” zegt Renald. De gevolgen van misbruik kunnen een traumatisch effect hebben op de slachtoffers. De stilte verbroken geeft de slachtoffers een luisterend oor en helpt ze met de vervolgstappen in hun helingsproces.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

Previous Story

Trouwambtenaar: “je komt zo dicht bij waar het leven ook om draait”

Next Story

Aïsha Vis: “Er is wel door mensen gezegd dat ze me dood wilden hebben”

Latest from Sport

Uitgespeeld

De podcast waarin Jens, Niek, Julian en Luuk je bijpraten over het laatste voetbalnieuws. Alles wat

Uitgespeeld

De podcast waarin Jens, Niek, Julian en Luuk je bijpraten over het laatste voetbalnieuws. Alles wat