Eenzaamheid onder ouderen: hoe zien ouderen dit zelf?

Sinds 2010 vindt elk jaar de week tegen Eenzaamheid plaats in de eerste week van oktober. Zo ook afgelopen maand. Er wordt vaak gedacht aan ouderen als je denkt aan eenzaamheid, vooral sinds de lockdowns in Nederland. Ouderen zaten wekenlang aan huis gekluisterd en kregen weinig bezoek. Irene (65) zegt dat het nu wel allemaal reuze meevalt. Zij zit 4 dagen per week in Het Meulenbelt, een verzorgingstehuis in Almelo. Aan de andere kant staat Bert (58). Hij zit 2 dagen in de week in Het Meulenbelt en voelt zich wel heel eenzaam.

Noa IJspeerd 01-11-2022 14:14 Zwolle

Irene: “Ik vermaak me eigenlijk wel prima in mijn eentje. Ik vul mijn dag met lezen van geschiedenisboeken en sudoku’s maken. Ook houdt ik van spelletjes doen, maar dat kan natuurlijk niet in je eentje. Als ik wel behoefte heb aan gezelschap, dan zoek ik dat op door spelletjes te doen met andere bewoners. Het hoort er nou eenmaal gewoon bij dat je minder mensen om je heen hebt naar mate dat je ouder wordt, ik heb er wel vrede mee.”

Bert: “Sinds het overlijden van mijn vrouw, voel ik mij erg eenzaam. Ik heb dan wel vijf honden, maar toch mis ik het advies en een goed gesprek. Voorheen was ik naar mijn vrouw gegaan wanneer ik een brief niet begreep, maar nu moet ik hier mee naar mijn zoon en schoondochter. Dit is toch anders. Ook kan ik wel praten met anderen in het verzorgingstehuis, maar ik mis het gewoon dat er iemand is die mij echt begrijpt. Dit maakt mij soms wel verdrietig.”

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

Previous Story

Roze Zaterdag: het vieren van diversiteit 

Next Story

Marleen Jeunink over mantelzorg.

Latest from Zorg & Welzijn