‘Gelukkig’ met chronische ziekte 

Kes 24 laat zichzelf niet uit het veld slaan door de ziekte van Crohn 

Kes (24 jaar) woont in Alkmaar. Op het eerste gezicht ziet ze eruit alsof er niks met haar aan de hand is. Maar niks is minder waar Kes heeft de ziekte van Crohn. maar niet alleen de ziekte staat voor Kes centraal. Ook heeft Kes heeft een bijzondere hobby namelijk het verzamelen van poppen. 

De ziekte van Crohn is een auto immuunsysteem ziekte. Wat deze ziekte doet is de goede cellen in je lichaam aanvallen. Je lichaam maakt als het ware een fout. Bij Kes uitte deze ziekte zich in vermoeidheid en buikklachten. Zoals Kes zelf aangaf: “Bij mij waren mijn darmen de pineut”. Ze was dertien jaar oud toen ze de diagnose kreeg.  

In de periode dat Kes ziek was had ze weinig contact met de buitenwereld, zo ging ze niet naar school. Hierdoor raakte Kes gefrustreerd, want ze wilde graag contact maken en fysiek met mensen afspreken. Helaas ging dit niet. Ze is toen op zoek gegaan naar afleiding. Deze afleiding vond ze in Monster High. De personages en de onderliggende gedachte van deze serie spraken haar enorm aan. De serie Monster High gaat over een school met dochters en zonen van bekende monsters. De boodschap van dit programma is dat je mag zijn wie je bent en dat je geaccepteerd wordt zoals je bent. Doordat Kes naar deze serie keek, voelde het voor haar alsof ze op school zat en een normaal leven had. Ze kwam er later achter dat er ook poppen gemaakt werden van de karakters uit de serie. Zo zijn haar hobby en verzameling ontstaan. Als ze weer uit het ziekenhuis kwam, kreeg ze een pop van haar ouders. Haar poppen hebben haar voornamelijk veiligheid opgeleverd maar zeker ook emotionele stabiliteit. Het is voor Kes een plek waar ze volledig zichzelf kan en mag zijn. Zonder dat iemand haar hiervoor veroordeelt. Ook de kamer waar ze vol trots al haar poppen prachtig op display laat zien is een veilige plek voor haar. Ze vertelt met een grote glimlach en vol trots: “Mijn poppen staan voor positiviteit, vriendelijkheid en respect voor elkaar”. 

Omdat ze veel thuis zat werd haar sociale media een heel belangrijk aspect in haar leven. Zo heeft Kes op dit moment een groot Instagram account waarop ze haar collectie deelt. Op haar Instagram heeft ze meer dan 14000 volgers die elke dag haar leven met haar collectie volgen. Kes houdt niet van negativiteit ze houd ervan om positiviteit te delen met iedereen die haar volgt. Doordat Kes zelf zo positief is ervaart ze weinig negatieve reacties, ook trekt ze zich niks aan van eventuele negativiteit die mensen kunnen hebben over haar hobby. Ze zegt met een lach: “De negatieve reacties van andere mensen vind ik niet interessant en houd ik mij niet mee bezig”. “Ik heb een passie waar ik erg enthousiast over ben, en ja ook ik zie soms hoe mensen kijken”. “Zodra ik vol enthousiasme over deze hobby praat, maar ook zie ik dat ze zich schuldig voelen om erover te oordelen.” 

Kes heeft door het aanpassen van haar levensstijl haar ziekte nu redelijk onder controle. Ze eet al jaren veganistisch. Wel heeft ze sinds een aantal jaar een stoma en daar wil ze graag vanaf, alleen werkt het ziekenhuis niet helemaal mee. Wat betreft haar hobby heeft Kes de droom om ooit voor Monster High te gaan werken, maar ook lijkt het haar geweldig om perspakketten te ontvangen en hier reviews over te maken. Wat ze nog graag wil meegeven aan lotgenoten is: “Luister naar je lichaam, het zoekt contact met je, en misschien snap je nu nog niet wat het je wil vertellen, maar probeer ondanks de pijn toch te luisteren. En hoe naar het ook klinkt. Ik geloof dat alles een reden heeft, en als ik eerlijk ben, ben ik blij dat ik deze ziekte zo heb mogen mee maken. Het heeft me sterker en zelfverzekerd gemaakt. En ook nog eens gemaakt tot de persoon wie ik nu ben.” 

Bron: https://www.instagram.com/kescollects/

Ik ben Angélica van der Kleij Ik ben 22 jaar oud en woon in Spier. Ik heb een opleiding voor mediavormgeving. Maar ik ontdekte al snel dat mijn passie meer ligt in het werkveld van Journalistiek.

Geef een reactie

Your email address will not be published.