Het aantal jongeren in boekenwinkels stijgt: “Eigenlijk is dit alleen maar mooi om te zien” 

In het afgelopen jaar is het aantal jongeren dat boekenwinkels bezoekt ontzettend gestegen, zegt Ingrid Sibum van boekenwinkel Van der Velde. Hier zijn meerdere redenen voor te bedenken, maar met name ligt dit aan “booktok”. Dit is een algoritme op de app TikTok, waarbij (meestal) jongeren video’s delen over hun ervaringen met boeken die ze hebben gelezen.

Steeds meer jongeren?
5 jaar geleden zouden de medewerkers in de boekenwinkel er vreemd van op hebben gekeken, zoveel groepen jongeren in de boekenwinkel. Nu weten die medewerkers de schooltijden van de jongeren bijna uit hun hoofd. Sibum: “Meestal merken we dat het ’s middags echt druk wordt met jongeren.” De NOS schrijft over een onderzoek van KVB Boekwerk, waaruit blijkt dat het aantal jongeren wat leest tijdens corona met 16% gestegen is.

De boekenwinkel in Groningen heeft ook zeker vernomen dat het aantal jongeren dat boekenwinkels bezoekt enorm is gestegen, maar Van der Velde heeft hier goed op ingespeeld. Zo geeft Sibum aan dat de boekenwinkel een plek speciaal heeft ingedeeld met boeken die de meeste jongeren interesseren, met schrijvers zoals Colleen Hoover. `Dat is echt wel een van de bekendste schrijfsters op het moment`, zegt Sibum.

Overlast
Als er zoveel jongeren in de boekenwinkel komen, zorgt dit dan niet voor overlast? Volgens Ingrid Sibum niet. Zij geeft aan op een gegeven moment de ‘drukke momenten’ door te hebben. Hier kan ze het andere werk wat ze moet doen op aanpassen. “Eigenlijk is dit alleen maar mooi om te zien”, ze geeft aan dat het leuk is om te zien dat jongeren weer meer interesse tonen in lezen. “De afgelopen jaren zaten de meeste jongeren natuurlijk ook achter hun telefoon…”

Geef een reactie

Your email address will not be published.