Moderne oorlogvoering vraagt om stedelijke skills

Tijden veranderen, ook binnen defensie. Waar grotendeels in bossen getraind wordt, is het nu, meer dan ooit, noodzakelijk om zo goed mogelijk getraind te zijn voor de ‘urban operations’.

De oorlog in Oekraïne benadrukt dit belang van goed voorbereid zijn op oorlogvoering in stedelijke gebieden. “Door dit soort trainingen te doen, zorgen we ervoor dat wanneer wij in zo’n scenario als dit zitten, we beter beslagen ten ijs komen dan nu” geeft luitenant Stan aan. Hij volgt de vaktechnische opleiding verbindingsdienst voor officieren en heeft samen met de Koninklijke Militaire Academie deze tiendaagse oefening een half jaar lang voorbereidt.

Huizen en gebouwen leren ‘zuiveren’, meer grip in een gebied krijgen en het kunnen controleren, maar ook om leren gaan met omstanders is een belangrijk deel van deze militaire stedelijke oefening. Na flyers uitgedeeld te hebben aan de inwoners en kenbaar gemaakt te hebben aan de omgeving dat zo’n 150 militairen gaan trainen in de gemeente, blijkt toch niet iedereen op de hoogte te zijn. Vaten die als zogenaamd drugsafval gedumpt zijn en waarop staat dat het ten behoeve van de training is, wekten toch een verdacht gevoel op bij sommige inwoners. “Er waren mensen die het niet vertrouwde en de politie hebben ingelicht”, zegt de luitenant. Ze hebben betere afspraken gemaakt met de hulpdiensten zodat ze niet voor niks uit hoeven te rukken.

 “Op dit moment zitten we ‘out in the open’, heel veel mensen zien ons, dat is ook wat wij willen, exposure creëren. Maar dat is voor ons allemaal nieuw en daar zijn we op dit moment onze draai in aan het vinden”, aldus de luitenant.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

Previous Story

Taal verbindt de wereld, maar kan die ook breken

Next Story

Vleesconsumptie gestegen tijdens coronapandemie

Latest from Uncategorized