“Om de economie te redden moeten we niet kiezen voor een koers die een doodlopende weg is” Aldus Kirsten Haanraads WWF 

/

In 2024 is het zo ver, dan kan de gaswinning onder de Noordzee beginnen; dat is waar het kabinet met het coalitieakkoord mee instemt, maar als het aan het WWF ligt gaat dit plan niet door. 

Het WWF strijdt tegen het plan voor gaswinning ten noordelijk van Schiermonnikoog. Dit vooral om de natuurschade te voorkomen. “De gevolgen voor de natuur en voor de eilandbewoners is niet te overzien. Er wordt mogelijk voor heel veel jaren gas gewonnen, terwijl er juist oproepen wordt over te stappen naar hernieuwbare energie en in de toekomst te investeren. In de vergunningverlening wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de noodzakelijke energietransitie, maar ook bijvoorbeeld niet dat klimaatverandering het gebied al heel hard zal treffen, met alle gevolgen voor natuur. Natuur is kwetsbaar. Een beschermd gebied is met de eventuele komst van een boorplatform in gevaar. Een aantal jaren geleden is er een schelpdieren rif aangelegd. Booractiviteiten verstoren de rust, beschadigen de bodem. Onderwatergeluid verstoord en verjaagd zeedieren en de omgewoelde bodem daalt neer over het schelpdieren rif en vernield de natuur.” Aldus Kirsten Haanraads. 

Door de oorlog in Oekraïne stijgt de gasprijs de pan uit, boren in eigen land zal deze prijs kunnen drukken. Een afweging tussen economie en natuur. Als het aan Haanraads ligt is er geen sprake van en economisch voordeel, zo is de keuze snel gemaakt. “De voorgenomen gaswinning zal pas over enige tijd operationeel zijn. Dat helpt dus niets tegen de gasprijzen van vandaag. De tijd die we spenderen aan het opzetten van nieuwe gasboringen kan net zo goed besteed worden aan alternatieven, zoals duurzame energiewinning, nieuwe vormen van energiegebruik en besparing. Om de economie te redden moeten we niet kiezen voor een koers die een doodlopende weg is.” 

Julian Boer

Aangenaam, Julian. Een 18 jarige Groninger met passie voor voetbal, fashion en muziek. Met journalistieke innovatie als doel hou ik er van om verdiepende en uitgebreide artikelen/reportages te maken. Daarnaast uit ik mijn liefde voor voetbal in een podcast.
Met sociaal en ondernemend als beste eigenschappen is mijn ambitie om te werken bij FC Groningen of bij BOOS.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

Previous Story

‘’Je leert dat je aan het roer staat van eigen keuzes maken en grenzen stellen.’’

Next Story

Vind je het leuk om met ons een weekend naar de camping te gaan? “Dat lijkt me dus echt wel leuk, alleen vanuit mijn functie kan ik dat niet doen” Martijn de Jong Posthumus locatiemanager crisis noodopvang 

Latest from Economie & Maatschappij