Overmatig drankgebruik in Twente: “Het begint een beetje te lijken op gedoogd alcoholisme”

In de top 10 van gemeenten uit Nederland waar overmatig alcohol gedronken wordt, staan maar liefst vijf gemeenten uit Twente. Een drankje op z’n tijd doet niemand kwaad, maar wanneer wordt alcoholgebruik problematisch? Officieel zijn meer dan 7 standaardglazen per week drinken als vrouw en meer dan 14 standaardglazen als man, tekenen van alcoholisme. In Twente klinkt dit aantal niet alleen als een standaard vrijdagavond, maar ook als een standaard zaterdag- en zondagavond.

Noa IJspeerd 31-10-2022, 14:17 Rossum

Rik* (21) woont in gemeente Dinkelland, de nummer 4 in de vaderlandse ‘zuip top 10’. Hij zegt hierover dat het problematisch is, maar ziet zichzelf er ook aan deelnemen. “De hele week zoek ik eigenlijk redenen om een biertje te openen. Na de voetbaltraining drinken ik en de jongens een biertje, na werk verdien ik er een, bij het eten kan ik er ook wel van genieten en in het weekend spreekt het zo goed als voor zich dat er bier wordt gedronken. Als ik het zo uitspreek, schrik ik er wel een beetje van. Het begint een beetje te lijken op gedoogd alcoholisme, want iedereen doet het. Het is normaler dan als je niet (mee)drinkt.” Ook zegt hij lachend: “Ik zie het meer als onderdeel van onze boerencultuur inmiddels, maar misschien zijn dat ook wel excuses die ik voor mezelf verzin.”

*De naam Rik is gefingeerd. Zijn echte naam is bij de redactie bekend.

Geef een reactie

Your email address will not be published.