Taal verbindt de wereld, maar kan die ook breken

We moeten onze woorden zorgvuldiger kiezen, vindt woordkunstenaar Brahma T. Ramsodit. “Woorden kunnen heel veroordelend zijn,” zegt hij.

Brahma vindt dat wanneer onze woorden niet goed overkomen, of niet begrepen worden, we verantwoordelijk zijn om dit ook te corrigeren. “Bij nepnieuws draait het om bewust verkeerde informatie willen brengen. Alhoewel sommige mensen denken dat het de juiste informatie is. Dus daar zit eigenlijk een hele nobele gedachte achter. Maar het is aan ons als mensen, waarvan we met elkaar de taal delen, om te zeggen wat er niet aan klopt”, zegt Brahma. Op die manier ontwikkelen en leren we als mens.

Maar is iedereen in staat om te leren? “Ik denk dat elk mens tot op zekere hoogte wel kan leren. We hoeven niet allemaal geleerd te zijn. Maar iemand moet wel het geduld opbrengen om te zeggen ‘wat bedoel je nou?’. Het gaat meer om een open blik dan om het vermogen om te kunnen leren”, geeft Brahma aan.

Hoe stimuleer je die open blik? “Ook daar kun je de taal voor inzetten. We halen woorden tevoorschijn uit onze schedes, als zwaarden waarmee we hakken. Terwijl we uit de schede van een zwaard ook een plumeau kunnen toveren, en dan kan ik jou helpen en het stof en het rag weghalen, met veel respect.”

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

Previous Story

Realiteit verwarren, dromen controleren en vastzitten in je lichaam

Next Story

Moderne oorlogvoering vraagt om stedelijke skills

Latest from Uncategorized