Soest biedt Oekraïners veiligheid in onzekere tijd

//

SOEST – De gemeente Soest is het afgelopen jaar druk bezig geweest om de Oekraïense vluchtelingen een veilig thuis te geven. Samen met inwoners, vrijwilligers en organisaties hebben zij ervoor gezorgd dat Oekraïners een nieuw bestaan kunnen opbouwen.

Veel inwoners, ambtenaren, scholen, welzijnsorganisaties en vrijwilligers trokken met elkaar op om gevluchte Oekraïners een plek te geven in de gemeente. Soest heeft nu in totaal 150 vluchtelingen onderdak gegeven. 50 daarvan wonen in gastgezinnen.

Soest beschikt over een Oekraïneteam. Het Oekraïne-team heft dagelijks contact met de Oekraïners, de vrijwilligers, stichting balans, de organisaties, de gastgezinnen ect. Carsten Voerman van het Oekraïne-team vertelt dat zij vaak contact hebben met de veiligheidsregio Utrecht. Deze regio geeft 2000 vluchtelingen onderdak. “Zij geven ons informatie of er nog plekken zijn in de gemeente, of er nog Oekraïners geplaatst moeten worden en hoe het nu eigenlijk gaat met de vluchtelingen.” Daarnaast houdt het team zich bezig met woningen vinden, inrichten en helpen met de verhuizing. “In Soest hanteren we een praktische menselijke aanpak voor de uitdagingen die zich voordoen.”

Het Oekraïne-team heeft de opdracht gegeven om het magazine te maken. “Wij wilden laten zien wat wij allemaal samen hebben gedaan in de gemeente en de verhalen vertellen van de Oekraïners, vrijwilligers en organisaties.”

De gemeente doet erg haar best om de Oekraïners een veilige plek te bieden. Veel inwoners en organisaties die zich solidair voelen met de vluchtelingen helpen. In het magazine worden de verhalen van vluchtelingen en vrijwilligers verteld.

Tekstkeuken heeft het magazine in elkaar heeft gezet. Edith Vos is éen van de eigenaressen van Tekstkeuken. “Het projectteam van de gemeente heeft ons benaderd. Wij hebben het proces in gang gezet. Wij hebben de mensen benaderd, interviews gedaan met tolken en de tekst geschreven.” In het magazine staat de tekst zowel in het Nederlands als in het Oekraïens. De vertalingen zijn door een vertaalbureau gedaan. De gesprekken met de vluchtelingen zijn gevoerd met de accountmanagers, ook wel keesmanagers. Zij geven ondersteuning aan Oekraïners. “Ook hebben sommigen zelf een stukje aangeleverd.”

De Oekraïners zijn zelf erg blij met de hulp die zij krijgen van de gemeente. “Wij hoorden dat de Oekraïners in de omgeving Soest heel erg enthousiast zijn over het magazine. Ik ben ook echt ‘gestalkt’ om meer exemplaren te krijgen.

Er zijn plannen om volgend jaar ieder kwartaal een nieuwsbrief uit te geven. “Elk kwartaal komt er dan éen om zo een update te geven over wat er gebeurt.

In het magazine wordt een oproep gedaan naar tolken maar staan ook verhalen verteld van tolken. “Ik vind zelf wat de tolken zelf vertellen het meest waardevol zijn. Zij waren heel erg emotioneel toen Rusland Oekraïne inviel. Ze vonden het vreselijk en wilden zelf in actie komen. Zij konden heel goed vertellen hoe de Oekraïners zich voelden toen zij Nederland in kwamen.” vertelt Edith Vos.

Ook staan er traditionele Oekraïense recepten beschreven zoals Kutia en Vareniks. Daarnaast heeft ook éen van de bakkerijen in Soest vredeskoeken gebakken waarvan de opbrengst voor Oekraïne was. “Ik vind het leukste artikel het recept van de chocoladetaart. Dit is erg lekker maar ook het fotootje dat erbij staat van een meisje die de chocoladetaart vast houdt, is erg schattig.” Vertelt Carsten Voerman.

Oekraïners kunnen in hun eigen taal met medische vragen terecht bij twee mensen die zijn ingeschakeld om medische zorg te bieden.

Museum Soest organiseert ieder kwartaal wisselende tentoonstellingen van plaatselijke kunstenaars. Vanaf 15 november zijn de schilderijen van de 18-jarige Oekraïense Svetlana Plotnikowa te zien. Zij is dit jaar samen met haar moeder gevlucht.

Het onderwijs zorgt voor opvang van Oekraïense kinderen. Kinderen in de basisschool kunnen terecht op de Egelantier. Op de school zijn Oekraïense leerkrachten beschikbaar. Eén van de Oekraïense leerkrachten kreeg een collage als bedankje van de kinderen. Dit is een Oekraïense traditie waarbij de leerlingen een collage maken met veel symbolen. Zo hebben de kinderen een uil getekend die symbool staat voor wijsheid en een boek en schoolbel voor leren op school.

Tjitske de Winne is directrice van de school. “De eerste lessen hebben wij gericht op een veilige landing bieden. Oekraïnse leerkrachten zijn aanwezig en hebben ook een goede relatie met de kinderen.”

Ook in de zomervakantie konden Oekraïense kinderen een leuke tijd beleven. Er werd een speciaal zomerprogramma opgesteld. Zo mochten zij trampolinespringen in Jump Square, naar het klimbos, de film, skeeleren en kregen zij een tienrittenkaart voor het zwembad.

Ook sinterklaas is gevierd. “De kinderen zijn niet bekend met het feest dus leren ze in de weken voorafgaand hoe het gevierd wordt. Zij maken sinterklaasraamversieringen, hebben pepernoten gebakken, liedjes geleerd, schoen mogen zetten en cadeautjes gekregen. Sinterklaas heeft ook voor hun iets uit het grote boek voorgelezen.

Er is breed draagvlak onder de omwonenden. Via Stichting Balans zetten veel mensen zich al sinds de noodsituatie begon in. Ook is er een appgroep met vrijwilligers die snel iets voor elkaar kunnen krijgen. Stichting Balans doet bij omwonenden een brief in de bus als er Oekraïners in de buurt kwamen wonen, met informatie en de mogelijkheid om overlast te melden. Ook organiseren wijken regelmatig ‘een bakkie met de buurt’ waar bestaande en nieuwe bewoners op een ontspannen manier kennis kunnen maken.”

Op 23 november ontvingen maatschappelijke organisaties en vrijwilligers een “oorkonde van verdienste” uit handen van burgemeester Rob Metz van de gemeente Soest. Daarnaast ontving iedereen een exemplaar van het Oekraïne-magazine.

Veel Oekraïners zijn een nieuw bestaan aan het opbouwen. Ze maken stappen bij het leren van de taal en het vinden van werk. Nu de oorlog voortduurt ziet het ernaar uit dat de 150 Oekraïners langer blijven. De gemeente Soest is daarom huisvesting voor een langere periode aan het organiseren. “Vooruitkijkend hoop ik vooral op een einde van de oorlog. Maar als dat niet op korte termijn gebeurt, blijft Soest zich inzetten voor iedereen uit Oekraïne.” zegt Burgemeester Rob Metz. “Het lichtpuntje in de oorlog is dat de relaties die zijn ontstaan onze beide landen verrijken.”

Hoi, ik ben Emma. Ik ben 17 jaar oud en een student journalistiek die graag de persoonlijke verhalen zoekt achter het nieuws. Mijn interesse ligt vooral bij cultuur, kunst, geschiedenis, psychologie en wetenschap.

Geef een reactie

Your email address will not be published.