De Blauwe Golf helpt eenzame jongeren in Zwolle

/

geschreven door Eline Jansen en Luka Zweers

Eenzaamheid onder jongeren is een diep geworteld probleem. Deze bevolkingsgroep heeft het vooral zwaar te verduren gehad tijdens de pandemie. 14 procent van de jongeren tussen 15 en 25 jaar voelde zich in 2021 eenzaam. Dat is een toename van 5 procent meldt een onderzoek van het CBS. Organisaties als Blauwe Golf, gevestigd te Zwolle, werken hard om deze eenzaamheid aan te pakken. Jelle Swart, coördinator bij Blauwe Golf, vertelt meer over wat Blauwe Golf inhoudt.

‘’De Blauwe Golf is een organisatie die voor en door jongeren is opgericht. Het is gericht op jongeren tussen de 18 en 35. Er zitten tot nu toe ongeveer 30 jongeren in de groep’’ Vertelt Jelle. Voor deze jongeren is er wekelijks tijd om met elkaar af te spreken en er wordt twee keer in de maand andere activiteiten georganiseerd. ‘’Het doel is om de grote mate van eenzaamheid in Zwolle tegen te gaan en onder Zwolse jongeren een gemeenschapsgevoel te creëren. Een groep op te zetten waarin men echt naar elkaar omkijkt.’’

‘’In coronatijd had ik last van eenzaamheid. Een oude vriendengroep van mij, die ik van de middelbare school kende en toen nog mijn belangrijkste vriendengroep was, viel in die tijd uit elkaar.’’ Na die breuk ging hij zelf op zoek naar andere vrienden die hij op regelmatige basis kon ontmoeten. ‘’Ik heb het idee dat jongeren tegenwoordig erg aan het zwemmen zijn: als individu druk bezig met zo goed mogelijk presteren op school, op werk en in hun sociale leven.’’  

“Ik heb het goed voor elkaar, mede door de Blauwe Golf. Ik heb uit de Blauwe Golf namelijk een aantal mensen ontmoet die momenteel mijn beste vrienden zijn. Dit komt vooral omdat de Blauwe Golf mij de kans heeft gegeven om in deze vriendschappen te investeren.’’ Vertelt Jelle.

Na de coronapandemie merkt Jelle Swart dat er minder behoefte is aan evenementen, iets wat tijdens de pandemie wel zo was. ‘’Tijdens de coronapandemie was de noodzaak van het organiseren van sociale evenementen groot, omdat alle andere sociale dingen stillagen.’’ Hij merkt dat het lijkt alsof iedereen zijn of haar leven weer heeft opgepakt.

Hallo, ik ben Luka. Ik ben een enthousiaste en leergierige journalist die een luisterend oor biedt voor alle verhalen rondom cultuur, diversiteit en vele andere thema's.

Geef een reactie

Your email address will not be published.