Dassen brengen plannen voor asielzoekerscentrum Ermelo in gevaar 

Ermelo is een van de gemeenten die willen helpen bij het oplossen van de crisis in de opvang van asielzoekers. Gemeenten moeten meer asielzoekers opvangen meldt VVD Staatssecretaris asielzaken Eric van der Burg aan de fractievoorzitters van coalitiepartijen VVD, D66, Christenunie en CDA. Om het opvangen van asielzoekers meer aantrekkelijker voor gemeenten te maken, krijgen gemeenten die meer asielzoekers opvangen een bonus. De aanwezigheid van dassen kan dit alleen mogelijk verstoren. 

Dassen 

Het nieuwe asielzoekerscentrum komt bij het oude sportveld op Veldwijk. Momenteel zijn er wel zorgen over de locatie. Bewoners beweren dat er dassen zouden rondlopen in het gebied. Ecoloog Jaap Schröder meldt aan de Stentor dat het hier gaat om een bijburcht en niet een hoofdburcht. ‘’ Als op 100 meter van de woonunits een bijburcht ligt, is de kans klein dat de rechter de bouw van de woonunits gaat verbieden,’’ zegt Schröder tegen de Stentor. De kans dat de plannen van gemeente Ermelo niet doorgaan leeft wel onder de partijen. Henri Luitjes van Één-Ermelo merkt dat ook. ”Vanwege dassen op de locatie moet men misschien op zoek naar een alternatief. Mijn fractie vindt de discussie over de aanwezigheid van een das en de huisvesting van asielzoekers een lastige. Voor ons gevoel schuurt dat; het opvangen van mensen in nood versus de aanwezigheid van een das. Wat ons betreft mag dat best samengaan maar er zijn blijkbaar ‘regels’ die zeggen dat dit niet kan,’’ vertelt Henri Luitjes. ‘’Kortom, het is nog onvoldoende concreet en we wachten op meer duidelijkheid in januari.’’ 

Bewoners 

Op de herfstmarkt van 22 oktober in Ermelo hield nieuwe partij Één-Ermelo een peiling onder de bezoekers van de markt. Daaruit bleek dat veel inwoners van Ermelo zich druk maken over de komst van het asielzoekerscentrum. ‘’Er leven wel zorgen. Die zorgen kun je niet wegwuiven maar nemen wij serieus. De zorgen die leven hebben vooral betrekking op het gevoel van veiligheid,’’ vertelt Henri Luitjes, fractievoorzitter van Één-Ermelo. ‘’ Daarom is het zo van groot belang dat de aanwezige asielzoekers hun tijd goed kunnen besteden. Daar ligt een rol voor de Ermelose samenleving.’’ 

Vrijwilligerswerk 

Het gemeentebestuur laat via een woordvoerder weten te willen luisteren naar vragen over de komst van het nieuwe opvangcentrum, maar ziet ook pluspunten. ‘’Ermelo is een zorggemeente. Wij vinden dat wij een bijdrage moeten leveren,’’ laat een woordvoerder van de gemeente weten. Mensen die willen helpen bij het asielzoekerscentrum hebben daar de kans voor. ‘’Buurtbewoners kunnen meehelpen. Zo kunnen zij zich aanmelden als vrijwilliger.” Wanneer het gaat om het doneren van meubels, raadt de site van COA aan om dit te doneren aan kringloopwinkels. Bij andere spullen zoals fietsen kan je eerst langs het asielzoekerscentrum. Hier kijken zij of ze het kunnen aannemen of dat je wordt doorverwezen naar een kringloop.  

Ik ben Fenna. Als journalist (op wieltjes) heb ik een grote droom. Ik wil de stem van de wereld worden op papier! Mijn grote passie is schrijven. Mijn interesses liggen bij rechtvaardigheid en cultuur. Hopelijk komt u mij tegen als columnist in de krant!

Geef een antwoord

Your email address will not be published.