Steunpunten voor de LHBTI-gemeenschap biedt veiligheid

Naast de jaarlijkse coming-out day en pride month zijn er weinig momenten dat je als onderdeel van de LHBTI- community ergens kan vieren dat je queer bent. Ook zijn er in veel gemeentes weinig tot geen volledig veilige plekken voor mensen uit de LHBTI-gemeenschap. Ten opzichte van een paar jaar geleden zijn er weldegelijk meer veilige plekken voor de gemeenschap, maar nog steeds niet genoeg. Een plek voor en door queer mensen, dat is wat veel mensen uit de gemeenschap graag willen. Pamela, de queer bar in Amsterdam, en het Regenboogcafé in Emmen zijn hier voorbeelden van.

Pamela opende haar deuren januari 2020 in Amsterdam. Deze bar werd weinig gepromote, met als doel niet de verkeerde mensen te bereiken. Volgens eigenaar Lola Edobor was het de bedoeling dat de bar via mondelinge communicatie in de gemeenschap bekend zou worden. Ook is het team die werkt bij Pamela grotendeels gebaseerd op goede representatie voor de community. Iedereen die werkzaam is bij Pamela is zelf dus ook queer. Bij Pamela hebben ze een duidelijke visie voor de toekomst, namelijk teruggeven aan de gemeenschap. Het is dan ook de bedoeling dat Pamela haar vleugels uitslaat naar andere locaties en festivals.

“Er is te weinig plek voor queer mensen door queer mensen.” vertelt Kween, woordvoerder van Pamela, “Het voelt alsof veel gaybars zijn gemaakt voor het beeld en er zijn te veel toeristen aanwezig. Hierdoor wordt het risico van een onveilige situatie hoger en veel queer mensen ontwijkend deze plekken. Emmen heeft ook een eigen ‘safespace’ voor LHBTI mensen. Dit heet het regenboogcafé. “Het regenboogcafé biedt een keer in de maand bij Facet, de bibliotheek in Emmen, een plek voor LHBTI+ mensen om samen te komen, dingen te delen, leuke workshops te doen, bordspellenavond, wat dan ook. We bieden in ieder geval een plek voor regenboogmensen.” Vertelt Kaylee Rerink, een van de organisatoren van het regenboogcafé. Toch is een keer in de maand nog te weinig volgens Kaylee. Ook is het bereik van het regenboogcafé relatief weinig. Veel mensen in Emmen weten niet dat het bestaat en zo is het bereik naar de LHBTI-gemeenschap ook relatief weinig.

Geef een reactie

Your email address will not be published.