Jongerenorganisatie ROOD is kritisch op UvA bij klimaatactie.

Maandag 16 januari vond een klimaatactie plaats in Amsterdam. Een groep studenten demonstreerde tegen de banden die Shell heeft met de UvA. Zei eisten dat de universiteit de banden met Shell verbreekt. Tijdens de protestactie is een gebouw van de UvA bezet. De politie heeft een einde gemaakt aan de actie en het gebouw ontruimt. De socialistische jongerenorganisatie ROOD is kritisch op het optreden van de politie en de wijze waarop de UvA met deze actie is omgegaan.

De politie kwam in actie nadat de universiteit aangifte had gedaan van huisvredebreuk. Ties van den Bogaard, voorzitter van jongerenorganisatie ROOD is hier kritisch over. Volgens hem is hier een patroon in te herkennen. “Wij zien dat veel instituties meteen grijpen naar de politie. Dit is ook in Rotterdam gebeurt bij de bezetting van een paar maanden terug en nu ook in Amsterdam. “Van den Bogaard vervolgt: “De studenten komen op voor iets heel basaals; klimaatverandering tegen gaan en transparantie geven aan geldstromen. Dat wordt beantwoord met de ME die op hen wordt afgestuurd.”  

Gijs Marteau was namens ROOD aanwezig bij deze actie en gaf daar een toespraak. Hij is ontevreden over de manier waarop de UvA is omgegaan met de actie: “Het getuigt van een enorme bekrompenheid.” Volgens Marteau heeft de TU Eindhoven het beter gedaan. “Deze actie staat in contrast met Eindhoven. Zij hebben meer bereidheid getoond dan de UvA.”

De UvA kwam diezelfde een dag met een statement. De Vicevoorzitter van het college van bestuur, Jan Lintsen, gaf hierin aan dat hij samen met de voorzitter in gesprek is gegaan met de actievoerders: “We hebben aangegeven dat we het debat over samenwerking met derden, in het bijzonder Shell, UvA-breed willen voeren.”

Marteau heeft weinig vertrouwen in het debat, volgens hem is dit vooral iets symbolisch. “Ze hebben gezegd dat ze helemaal niet bereid zijn om de banden met Shell door te snijden. Dat ze in een door hen beheerste ruimte een debat gaat organiseren dat lijkt mij niet echt waardevol” Volgens Marteau nemen de studenten het voorstel niet serieus. “Toen het nieuws kwam dat ze bereid waren om dat te doen, werd dat een beetje lachend ontvangen door de UvA-studenten”

De UvA wilde verder niet ingaan op deze kwestie “Hetgeen we wilden zeggen als universiteit hebben we al gedaan. We hebben daar verder niets aan toe te voegen.” Aldus een woordvoerder.

Ik ben David. Ik bespreek graag belangrijke en actuele onderwerpen. Ik heb een brede interesse: politiek, geschiedenis, monetaire ontwikkelingen en sport. Daarnaast ben ik actief bij Groot Nieuws.

Geef een reactie

Your email address will not be published.