LSVb blijft vechten voor nul procent rente in Den Haag

/

Nu er een lichtpuntje is voor toekomstige studenten met de herinvoering van de basisbeurs, maken huidige en oud-studenten zich zorgen met de recente renteverhoging op hun studieschuld. De LSVb zet zich daarom in om het aan te vechten. 

Op 24 oktober 2022 werd het wetsvoorstel voor de herinvoering van de basisbeurs opgestuurd naar de Tweede Kamer. Hoewel dat een grote opluchting is voor veel toekomstige studenten, zijn er voor veel huidige en oud-studenten nog altijd grote zorgen rondom hun studieschuld. De aangekondigde renteverhoging maakte veel los bij studenten. Zij vinden dat ze een achterstand krijgen als starter op de arbeidsmarkt, al helemaal met een rentestijging erbovenop. Joram van Velzen, van de landelijke studenten vakbond (LSVb), begrijpt het zelf ook niet. “We vinden het heel erg dat de rente op de studieschulden stijgt. Als we kijken naar de tijd waarin we leven, waarin alles duurder wordt, is het eigenlijk heel gek om te verantwoorden waarom de schulden die studenten hebben nóg hoger te maken. Dat is ook de reden waarom wij hebben gezegd: die rente moet op nul blijven, en wij ook een petitie hebben gestart en ook een protest gaan organiseren om die rente verhoging tegen te gaan.” 

Het genoemde protest vond plaats op 7 november waar de FNV en de LSVb een petitie overhandigden aan de tweede kamer. Deze petitie is met meer dan 100.000 handtekeningen ondertekend. Het LSVb blijft echter voorzichtig met wat ze denken te kunnen bereiken met hun petitie. “Het is lastig om te zeggen hoeveel invloed we kunnen hebben. Natuurlijk zijn we ook afhankelijk van de politiek met wat ze in de Tweede Kamer kunnen gaan doen. Ook in de Eerste Kamer ligt een motie klaar om de rente op nul procent te bevriezen, dus daar kijken we heel erg naar. Stel het lukt niet in deze periode, dan hebben we binnenkort een wijziging van de wet omdat de basisbeurs natuurlijk terug komt. Dus we hebben nog best wat ruimte om invloed uit te oefenen.” 

Ondanks hun voorzichtigheid is het wel duidelijk dat ze willen blijven vechten voor de nul procent rente. “Er wordt vaak gezegd dat het feit dat de rente stijgt komt doordat we eerst in ‘unieke economische omstandigheden’ zaten, en nu de inflatie stijgt, stijgt ook de rente. Wat ons betreft gaat dat niet helemaal op. Als je hebt gezegd; ‘we vinden het niet goed dat mensen zich in torenhoge schuld steken door het leenstelsel. Mensen die soms met 40-50.000 euro schuld zitten willen we niet meer. Dan gaan we terug naar de basisbeurs’, dan kun je niet zeggen: ‘de mensen die wel schulden hebben kunnen er nog wel een beetje bovenop hebben.’ 

Mijn naam is Michiel. Je zult mij veel zien schrijven over (internationale) politiek, economie, geschiedenis en nog veel meer.
Ik vind een publiek dat geïnformeerd is over de wereld om hun heen belangrijk, dus wil ik mij inzetten om daaraan bij te dragen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.