Rishi Sunak wil in 2023 de Britse economie er weer bovenop helpen 

De rust lijkt wedergekeerd in het Britse Parlement. Wie het nieuws volgt zal maar weinig van de nieuwe Prime Minister hebben gezien. Toch heeft die PM veel te doen na de zeer turbulente herfst van 2022. “Ik denk dat de nieuwe ‘PM’ heel erg z’n best gaat doen voor de middenstanders.” 

Eén van de dingen die de aandacht afleiden zijn de recente memoirs van voormalige Prins Harry. Die maakten veel los bij het publiek, en helemaal bij de Koninklijke familie. Maar zelfs daarvoor hoorden we in Nederland weinig over de nieuwe Prime-Minister. Behalve dat hij nieuwe steun aan Oekraïne heeft toegezegd en de ophef over het wegrijden zonder gordel. Dat is opvallend, omdat Sunak’s voorganger Liz Truss, aangetreden op 6 september, de economie enorm op zijn kop heeft gezet en Sunak juist alles weer recht moet zien te zetten. 

Truss was volgens de BBC van plan om belastingen te halveren en de tekorten op te vullen met leningen, ondanks waarschuwingen dat het de toen al stijgende inflatie erger zou kunnen maken. Haar economisch plan zorgde ervoor dat meerdere banken geen hypotheken meer wilden verstrekken en dat de Bank of England zelfs de rente op de Pond fors moest verhogen. Truss nam Margaret Thatcher, ook bekend als ‘The Iron Lady’, als grote voorbeeld en liet weten dat ze standvastig achter haar impopulaire besluiten zou staan. Vijfenveertig dagen later, op 25 oktober, nam zij ontslag van haar positie als Prime Minister en was daarmee de kortst zittende premier van het Verenigd Koninkrijk ooit. “Ik denk dat Liz Truss, wat mij betreft, iemand is die dacht: Ik wil mijn stempel hierop laten drukken”, zegt Judith Wright, docente Engels die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland is geëmigreerd. 

Rishi Sunak had daarmee een grote opgave voor zich toen hij de plaats van Liz Truss overnam. De nieuwe ‘Tory’, zoals de bijnaam van de conservatieve partij luidt, moet niet-conservatieve beslissingen nemen om de economie weer er bovenop te krijgen. “Ik denk dat hij niet veel keuze heeft eigenlijk”, zegt Wright. “Ik denk dat met de nieuwe ‘PM’, een etnische minderheid, heel erg z’n best gaat doen voor de middenstanders.” De Conservative Party staat bekend als elitair onder de bevolking, omdat veel van de partijleden rijk zijn of van adel komen. De partij wordt omschreven als liberaal conservatief. Wel moet wel gezegd worden dat Sunak Truss al had gewaarschuwd dat haar plannen zouden kunnen terug bijten

Eén van de niet-conservatieve beslissingen die Sunak heeft genomen is het fors verhogen van de belastingen, ook voor de grootverdieners in het land. Maar partijleden maken zich zorgen. Vooral om het gebrek aan een langetermijnvisie, aldus de NOS. Maar dat was in 2022. Wat is de Prime Minister in 2023 van plan? Volgens de website van het Britse parlement heeft hij vijf aandachtspunten voor dit jaar: Het halveren van de inflatie, het versterken van de economie door middel van het creëren van werk, de staatsschuld omlaag brengen, wachtlijsten van de NHS verkorten en het doorvoeren van een nieuwe wet om kleine bootjes te verbieden, om op die manier illegale immigratie tegen te gaan. 

Judith Wright zegt zelf blij te zijn om in Nederland te wonen met de voorgaande chaos. “Oh good, wij zijn er niet. Wij zitten op een goede plek hier. Ik mis wel de humor en de mooie natuur in Engeland. Maar aan de andere kant denk ik soms: Nee, het is beter om hier te zijn. In Engeland is er zo’n groot verschil tussen de rijken en de armen.” Ze zegt tevens dat haar vrienden in het Verenigd Koninkrijk niet veel van de chaos merken, maar dat komt omdat ze in ‘de rijke bubbel’ zitten. 

Mijn naam is Michiel. Je zult mij veel zien schrijven over (internationale) politiek, economie, geschiedenis en nog veel meer.
Ik vind een publiek dat geïnformeerd is over de wereld om hun heen belangrijk, dus wil ik mij inzetten om daaraan bij te dragen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.