Vrouw verdacht van uitbuiten, van vrijheid beroven en mishandelen van twee mensen blijft voorlopig in hechtenis

/

Mevrouw K uit Almere die ervan verdacht wordt 15 jaar lang twee andere vrouwen te hebben uitgebuit, opgesloten en mishandeld komt voorlopig niet vrij. Dat besloten de rechters afgelopen vrijdag tijdens de eerste PRO FORMA-zitting in de rechtbank van Lelystad. Wel kreeg ze vier getuigen voor haar verdediging toegewezen. K kon zelf niet de zitting niet bijwonen doordat ze ziek was. Mevrouw van P en Mevrouw W, de vermeende slachtoffers van Mevrouw K waren wel aanwezig.

Beschuldigingen mevrouw van P

Het begon in 2005, toen mevrouw K tegen haar eerste slachtoffer, Mevrouw van P zei dat ze helderziend was. Ook zei mevrouw K dat ze van P kon helpen met trauma’s en het verschonen van ‘negatieve energieën’. Maar het nam al snel een negatieve wending. O wordt Mevrouw K ervan verdacht mevrouw van P steeds meer van haar familie en vrienden te isoleren. Ze pakte naar verluidt de bankpassen af van Mevrouw van P, samen met haar rijbewijs en ID-kaart. Mevrouw van P moest ook huishoudelijke taken uitvoeren en werkstukken voor haar zoon maken. Ook wordt mevrouw K ervan verdacht haar geslagen te hebben met een deegroller en een bezemsteel. Ook wordt ze ervan beschuldigd mevrouw van P te hebben vastgebonden en gestoken te hebben met een mes. Pas vijftien jaar later, in 2020 kwamen deze praktijken naar buiten.

Beschuldigingen mevrouw W

Voor het grootste deel gelden dezelfde beschuldigingen voor het tweede slachtoffer, Mevrouw W., met twee grote verschillen: de verdachte wordt hierbij ook ervan beschuldigd mevrouw W. te hebben gedwongen om in Amsterdam te wonen. Als ze niet naar de verdachte luisterde, zou de verdachte de baas van mevrouw W. baas vertellen dat ze geen contact meer had met haar zoon. Mevrouw K. wordt ook verdacht van een poging tot moord in 1996 op mevrouw W in de stad Kampen.

De zitting

Het was officieel het plan dat de zaak inhoudelijk zou worden behandeld, maar uiteindelijk werd het veranderd naar een PRO-FORMA zaak. Het is onder andere veranderd omdat de verdachte nog psychologisch onderzocht werd. Ook zou er voor de inhoudelijke zaak een politierapport gepubliceerd worden, maar dat rapport was nog niet af.

Tijdens de PRO FORMA zitting probeerde de advocaat van de verdachten onder andere de hechtenis op basis van het twaalfjaarsgrond op te heffen.

Een verdachte mag niet zomaar in voorlopige hechtenis worden gehouden, maar bij het ‘twaalfjaarsgrond’ mag het wel. Dit houdt in dat de verdachte een gevangenisstraf riskeert van twaalf jaar of hoger én waarbij ‘de rechtsorde ernstig geschokt is door het delict’. Dat laatste betekent dat de maatschappij geschokt moet zijn door de misdrijven waarvan de verdachte wordt beschuldigd.

De advocaat en mevrouw K. vonden niet dat de rechtsorde door het delict geschokt was, omdat de misdrijven over een periode van meer dan 15 jaar plaatsvonden. Ook beweerden ze dat er geen getuigen waren van de mishandelingen. Hier konden de rechters zich niet in vinden, waardoor het voorstel werd afgewezen.

Wél hebben de rechters drie getuigen, waarvan mevrouw K. wou dat ze gehoord zouden worden, toegewezen. De inhoudelijke zaak zal plaatvinden op 19 mei 2023.

Hoi, ik ben Levi. Ik ben een journalist in-opleiding die vooral geïnteresseerd is in de verhalen die wat minder in de belangstelling staan. Maar ik wil ook veel schrijven over verschillende culturele evenementen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.