GroenLinks: Harde aanpak tegen klimaatverandering

Een provinciedekkend net van bussen, stoppen met gasboringen, biologische landbouw en in 2040 alleen nog maar duurzame energie. Dit en nog veel meer is te lezen in het verkiezingsprogramma van GroenLinks.

Ze komen steeds dichterbij, de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. Maar waar moet je als jongere op stemmen? De Werkplaats probeert je zo goed mogelijk voor te bereiden met het Windesheim Verkiezingsdebat op donderdag 14 maart. Dagelijks zetten we één deelnemende partij de spotlights met vandaag GroenLinks.  

In het programma ‘Samen maken wij Overijssel’ zet GroenLinks deze campagne vol in op het tegen gaan van klimaatverandering. Hoewel de Overijsselse fractie al jaren rond de twee zetels schommelt, staat de partij landelijk gezien in de lift in alle peilingen. Het zou dus goed kunnen dat de partij van Jesse Klaver in Overijssel winst boekt tijdens deze verkiezingen. Manouska Molema was eerder raadslid en wethouder voor GroenLinks in Oldenzaal. Dit jaar is ze provinciaal lijsttrekker.

De partij wil gasboringen zo snel mogelijk stoppen. Windmolens zijn nodig om de energietransitie te halen. GroenLinks streeft dat nog maar 15% van de oppervlakte in Overijssel voor agrarische doeleinden mag worden gebruikt. De kerncentrale in het dichtbijgelegen Duitse Lingen moet snel gesloten worden.

GroenLinks wil dat er alles aan gedaan wordt om nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen niet in het groene buitengebied te plaatsen. De fractie wil een provinciaal landschapsfonds waarmee de aanleg en het beheer van bossen worden gestimuleerd. Er moet volgens de partij meer ook zijn voor de biodiversiteit in natuurgebieden, op rotondes en langs slootkanten.

Wat openbaar vervoer betreft zet de GroenLinks in op verdubbeling van de spoorlijnen Zwolle-Wierden, Deventer-Olst en Zuphen-Hengelo en op de heropening van de lijn Enschede-Groningen. De partij wil investeren in gratis bewaakte fietsenstallingen bij trein- en busstations en in een provinciedekkend buslijnennet.

Lucas Brinkhuis komt naar het debat. Jij ook?

Kom naar het Windesheim Verkiezingsdebat, een debat over de Provinciale Statenverkiezingen speciaal voor jou: op donderdag 14 maart om 15:00 uur in G2.20. Meer weten over de verkiezingen en over ons debat? Klik dan hier en blijf op de hoogte. 


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *