ChristenUnie: Een duurzaam Overijssel waarin iedereen mee kan doen

Steun voor familie bedrijven, versterking van het vakonderwijs en duurzaamheid. Het zijn enkele punten uit het programma van de ChristenUnie. 

Ze komen steeds dichterbij, de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. Maar waar moet je als jongere op stemmen? De Werkplaats probeert je zo goed mogelijk voor te bereiden met het Windesheim Verkiezingsdebat op donderdag 14 maart. Dagelijks zetten we één deelnemende partij de spotlights met vandaag de ChristenUnie. 

De afgelopen jaren had de ChristenUnie veel invloed in Overijssel. Het maakte namelijk deel uit van de coalitie. Voor de Provinciale Statenverkiezingen heeft de partij voor vernieuwing gekozen. Renate van der Velde, die de afgelopen periode niet in de Provinciale Staten zat, is lijsttrekker.

Het zal niemand verbazen: het christelijke geloof is de basis van het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. De partij streeft naar een samenleving waarin de christelijke normen en waarden een grote rol spelen.

Een van die christelijke waarden: zorg dragen voor de schepping. De ChristenUnie ziet de klimaatverandering als een groot gevaar en wil maatregelen nemen om Overijssel zo duurzaam mogelijk te maken. Zo mag nieuwbouw niet meer aangesloten zijn op aardgas, moet er meer duurzame energie opgewekt worden en moeten leegstaande industriegebieden gebruikt worden om zonne-energie op te wekken.

Ook op het gebied van ruimtelijk beleid heeft de ChristenUnie duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De partij geeft de voorkeur aan het hergebruiken van gebouwen wanneer dit mogelijk is, zodat er zo weinig mogelijk bijgebouwd moet worden. Van bouwen in groene gebieden is de ChristenUnie geen fan. Er moet zoveel mogelijk binnenstedelijk gebouwd worden.

Wat openbaar vervoer betreft wil de ChristenUnie meer treinen tussen Twente en Zwolle en dat de Randstad beter wordt verbonden met Overijssel. De partij wil stations in Bergentheim, Staphorst, Hengelo Westermaat, Deventer-Zuid en Bathmen. Er moet een spoorlijn komen tussen Almelo en Groningen en Blauwnet moet landelijk worden. 

Volgens de ChristenUnie spelen familiebedrijven een grote rol in het Overijsselse bedrijfsleven. Zij kunnen dan ook op de ondersteuning van de partij rekenen. Ook startups mogen uitgaan van ondersteuning. De ChristenUnie wil namelijk bij het uitbesteden van projecten voorrang geven aan projectteams die met startups werken. Om te zorgen dat bedrijven goed opgeleide werknemers tot hun beschikking houden, moet het onderwijs in de provincie van hoge kwaliteit zijn. Hier wil de ChristenUnie voor zorgen door de ontwikkeling van toponderzoekers en toptalenten in het vakonderwijs te versterken, bijvoorbeeld doormiddel van scholingsfondsen. 

Renate van der Velde komt naar het debat. Jij ook?

Kom naar het Windesheim Verkiezingsdebat, een debat over de Provinciale Statenverkiezingen speciaal voor jou: op donderdag 14 maart om 15:00 uur in G2.20. Meer weten over de verkiezingen en over ons debat? Klik dan hier en blijf op de hoogte.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *