Onderzoek naar de “Gouvgang” van Assen

De Gemeente Assen maakt zich grote zorgen over de Gouverneurstuin. In deze stadstuin is er namelijk sprake van veel criminaliteit. De gemeente heeft al beveiligingscamera’s opgehangen om overlast en drugshandel te voorkomen. Ook is er een onderzoek gestart naar de omvang van deze criminaliteit en op welke manier die zich uit. Over de “Gouvgang” wordt vaak gesproken, maar zelf komen ze weinig aan het woord. Hoog tijd voor een bezoekje aan de tuin.

“Ik kan zeker niet ontkennen dat ik in aanraking ben geweest met de politie” zegt een ongeveer 15-jarige jongen uit de groep openhartig terwijl hij een hijs van zijn jonko neemt. Op de vraag wat ze zoal de hele dag in de Gouverneurstuin doen en waarom ze niet gewoon thuis afspreken, zegt een andere jongen: “Er is weinig te doen in Assen voor de jongeren, daarom hangen we hier een beetje rond en roken we jonko’s, maar de laatste tijd spreken we ook veel af in mijn achtertuin.” Blijkbaar is er dus té weinig te doen voor de jongeren in de stad.

In de tuin zijn twee groepen. Een jongere groep van rond de 15 jaar en een wat oudere doelgroep van boven de 30. “Ik heb geen erg hoog inkomen” zegt een man met een grijs baartje en een biertje van 80 cent in zijn hand.  “Als ik een hoger inkomen had, deed ik een borreltje in de kroeg, maar hier heb ik geen geld voor.”

Annet Geerts van de Gemeente Assen meldt dat de stadmarinier in gesprek gaat met overlastveroorzakers, omwonenden en gebruikers van de stadstuin. Over enkele maanden zijn de cijfers en conclusies compleet, dit proces loopt dus nog.

Student Journalist at Windesheim

Student Journalistiek @Windesheim zwolle