Nee, ik vind het niet fijn dat je in mijn billen knijpt

Een kneep in de billen in de kroeg. We zien het allemaal wel eens gebeuren of hebben het zelf meegemaakt. Voor sommigen kan dit opgevat worden als seksuele intimidatie. Voor anderen ligt die grens ergens anders. Omdat die grens voor iedereen ergens anders ligt, is seksuele intimidatie een grijs gebied.

Hoe vaak komt seksuele intimidatie in het uitgaansleven voor?

Uit onderzoek van Rutgers is gebleken dat 42% van de vrouwen en 13% van de mannen weleens te maken hebben gehad met seksuele intimidatie in het uitgaansleven.

Ruim de helft van de vrouwen en bijna een vijfde van de mannen is weleens gezoend of is aangeraakt tegen hun wil in.

Vanuit mijn eigen ervaring heb ik gemerkt dat ik ten minste een keer per avond stappen in aanraking kom met seksuele intimidatie. Je ziet het gebeuren, hoort een verhaal of hebt er zelf mee te maken. Het percentage ligt niet voor niks zo hoog en de cijfers maken wel duidelijk dat het een groot probleem is.

Vele handelingen die worden verricht in de kroeg zoals een tik op de kont of het vastgrijpen van iemands heupen om met ze te dansen, kan iemand een onveilig gevoel geven. Seksuele intimidatie kan soms in de kleinste hoeken zitten, wat het lastig maakt om precieze cijfers erover uit te drukken.

‘Het is toch niet zo erg?’  

De grens van seksuele intimidatie ligt voor iedereen ergens anders, net als de gevolgen ervan. Misschien vind jij het prima als iemand je op je kont slaat wanneer je in de kroeg staat, maar voor een ander kan dit een heel onveilig gevoel met zich mee brengen.  

Daarnaast kan het zorgen het voor normalisering. Als je maar vaak genoeg tijdens het uitgaan op je kont wordt geslagen of bij je borsten wordt gegrepen, kun je dit normaal gaan vinden. Net als de mensen die het doen of zien.

Seksuele intimidatie zorgt soms ook voor onzekerheid bij slachtoffers. Slachtoffers kunnen het gevoel krijgen dat ze zich aanstellen. Dit hangt samen met normalisering. Jij vindt het vervelend wanneer iemand ongevraagd aan je zit, maar omdat dit als normaal gezien wordt voelt het alsof je je aanstelt.

Ook kan het heel ongemakkelijk en vies voelen. Wanneer iemand ongevraagd aan een anders lichaam zit voelt dit alsof je niet meer eigen baas bent over je lijf. Over het algemeen hebben mensen vaak niet door wat voor gevolgen deze ‘onschuldige’ vorm van seksuele intimidatie heeft voor de ander. 

Campagnes  

Om te kunnen voorkomen dat iemand zich niet prettig voelt 

tijdens het uitgaan, zijn er acties opgezet om seksuele intimidatie te voorkomen. 

Een van die acties is ‘Ask for Angela’. Deze een campagne is in Nederland opgestart door BNNVARA, maar komt oorspronkelijk uit Engeland. Wanneer je met het codewoord Angela naar het horecapersoneel van een kroeg, festival of club gaat weten zij dat jij je niet prettig voelt in een situatie. Ze kunnen je snel en discreet uit de situatie halen.  

Een andere actie is ‘Ben je oke?’. Wanneer je ongewenst seksueel gedrag ziet, vraag je aan het slachtoffer: ‘Ben je oke?’. We moeten wat meer op elkaar letten.

Interview met Luca van het Vliegende Paard, Zwolle 

“Ik heb ook niet het gevoel dat daders door hebben dat ze te ver gaan.”

Luca Mous is een studente aan het Windesheim en werkt in het Vliegende paard, een kroeg in Zwolle. We hebben haar wat vragen gesteld over haar ervaringen met seksuele intimidatie.   

 Heb jij wel eens het gevoel dat iemand zich heel erg onprettig voelt tijdens het uitgaan? 

Ja, ik zie het vaker wanneer ik zelf uit ga. Als ik aan het werk ben dan sta ik er verder vanaf. Laatst zag ik dat een meisje naar boven wilde gaan en dat een jongen haar er niet langs liet en haar later probeerde te zoenen. Ik kon overduidelijk aan haar zien dat ze dit niet wilde maar hij ging door.  

Grijp je wel eens in als het te ver gaat? 

Jazeker, maar dit doe ik ook als ik niet aan het werk ben. Ook al ben ik niet zo groot en een meisje. Als ik aan het werk ben moet ik een bewaker roepen via de portofoon die ik heb. We moeten ons er niet te veel mee bemoeien. Iemand kan agressief worden.  

Ik heb gelezen dat jullie meedoen aan de ‘Ask for Angela’ campagne. Wordt er al naar Angela gevraagd? 

Ja klopt! Ik heb nog niet gehoord dat er iemand ons om hulp vroeg maar het is een goede actie.  

Merk je dat de mensen die een ander lastigvallen vaak alcohol of drugs de schuld geven? 

Ik merk wel dat de meeste daders onder invloed zijn. Die zetten we er dan altijd ook meteen uit. Een verklaring heb ik niet nodig, je bent te ver gegaan. Je bent niet meer welkom. Ik heb ook niet het gevoel dat de daders het gevoel hebben dat ze te ver gaan. Ze hebben niet door wat ze doen.  

Zie je een verschil in slachtoffers? Worden meisjes die wat uitdagender gekleed zijn vaker lastiggevallen? Of zit daar helemaal geen verschil in?

Nee, niet dat het mij is opgevallen. Ik heb niet het gevoel dat als je bloter gekleed gaat dat je dan sneller wordt lastiggevallen. Wel zie ik dat vrouwen vaker worden lastiggevallen dan mannen.  

Frouke vraagt de studenten van Windesheim hoe zij kijken naar seksuele intimidatie tijdens het uitgaan, of ze het zelf ook hebben meegemaakt en wat zij zouden doen als ze het zien gebeuren.

MEER WEERGEVEN