Compensatie voor de schuldgeneratie


De basisbeurs moet terugkomen. Dat zegt de SP.  Kamerlid Frank Futselaar is bezig met een initiatiefwet om de basisbeurs opnieuw in te voeren. 
In 2015 is de basisbeurs afgeschaft als experiment om te bezuinigingen. Nu blijkt dat hierdoor veel studenten in de financiële problemen komen. Een paar maanden geleden meldde de SP dat er dus een plan is om de basisbeurs terug te brengen in 2021. Dit zorgde voor veel ophef onder studenten en in de politiek.  

De SP is gestart met een petitie ‘compensatie voor de schuldgeneratie’. Deze petitie is al bijna 60.000 keer getekend en er blijven handtekeningen bijkomen. Maar wat voor compensatie dan? Het bedrag dat de studenten terug denken te krijgen ligt tussen de 2000 en 5000 euro. Ze hopen echter op het volledige collegegeld of een kwijtschelding van de schuld die ze in hun studietijd hebben opgebouwd. Ook al is er weinig vertrouwen dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. 

Na een kleine steekproef onder 50 studenten blijkt dat 30 procent niet of nauwelijks weet hoe het huidige studiefinancieringssysteem werkt. De overige 70 procent laat overduidelijk blijken dat ze het systeem, ‘niet goed doordacht’,’niet ideaal’ of zelfs ronduit ‘slecht’ vinden. “Het werkt goed voor mensen met een baangarantie en/of een flinke buffer, maar studenten die niet zo bevoordeeld zijn komen mogelijk in de problemen”, melden de studenten. Er moet volgens de studenten dus iets veranderen. Het is ook duidelijk wat: de basisbeurs moet zo snel mogelijk terug komen. 

De studenten vinden dat het huidige systeem veel stress met zich meebrengt. Ze vinden dat ze de dupe zijn van een mislukt experiment omdat ze na hun studie het ‘echte leven’ beginnen met studieschuld van een kwart ton. Dit is de gemiddelde schuld van alle studenten in Nederland volgens het CBS. In de realiteit is dat voor hbo en universitaire studenten die op zichzelf wonen vaak bijna het dubbele. Een onderwerp dat daarnaast meerdere keren aangekaart wordt is de hypotheeklening. Studenten zijn bang dat ze vanwege hun studieschuld geen lening kunnen krijgen en zo zonder kans op een huis eindigen. Iets wat ook weer voor veel stress zorgt. 

SP kamerlid Frank Futselaar is bezig met een initiatiefwet om de basisbeurs weer opnieuw in te voeren. Carlo van den Aarsen, Fractiemedewerker Onderwijs en Wetenschap van de SP Tweede Kamerfractie zegt hierover: “Wat de SP betreft krijgen de studenten die onder het leenstelsel vallen een passende compensatie. Hoe deze compensatie er uiteindelijk uit gaat zien, is nog onderwerp van discussie, maar de SP vindt dat deze substantieel, in geld en gebaseerd moet zijn op een nieuwe basisbeurs”. Hoe hoog dit bedrag gaat zijn, is nog onduidelijk. 

Niet alleen de SP pleit voor een nieuwe basisbeurs. Ook bijna alle politieke partijen die eerst voor het sociaal leenstelsel waren, hebben gezegd dat ze inzien dat het afschaffen van de basisbeurs alleen maar negatieve maatschappelijke gevolgen heeft gehad. 

Kortom, de basisbeurs staat op de politieke agenda. Als alles voor de studenten gunstig verloopt, krijgen ze vanaf 2021 weer die basisbeurs en krijgen zij die in het gat tussen de basisbeurzen invielen een fatsoenlijke compensatie. 

Ik ben Jonathan, een enthousiaste werkplaatsleerling. Ik plaats vooral korte verhalen, en ik maak filmpjes!
Mijn portfolio website is: https://jonathanfabri5199.wixsite.com/website