Mars voor het Leven: voor- en tegenstanders respecteren elkaar

Utrecht  Een normaal gesprek over abortus lijkt haast onmogelijk. Dat zegt ChristenUnie fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Samen met 11.000 anderen liep hij afgelopen zaterdag de Mars voor het Leven. Segers en de andere demonstranten wilden hiermee nogmaals hun visie op abortus onder de aandacht brengen.  

De stichting Schreeuw om Leven organiseert jaarlijks de Week van het Leven.  De week startte dit jaar met een anti-abortusflyer die bij ieder huishouden in de bus is bezorgd. De week eindigde met de stille mars die door Utrecht. In de mars lopen niet alleen ouderen, maar ook opvallend veel jonge tegenstanders van abortus mee. Ook is er tegengeluid te horen tijdens de mars, en roepen voorstanders van abortus leuzen als: “haal je kerk uit mijn kruis” en “baas in eigen buik”. 

In aanloop naar de mars heeft onder andere Anne Reitsma de actie #nogsteeds1984 opgezet om het abortusrecht te vieren. Hiervoor hebben deze pro-choice activisten verschillende vormgevers posters laten ontwerpen. De posters zijn door heel veel ondernemers en aanwonenden opgehangen langs de route van de mars. Reitsma vindt dat er zeker een taboe rondom abortus heerst dat doorbroken moet worden “Als abortus überhaupt nog een discussie moet worden, dan zitten we echt heel erg in de problemen.” 

“Waar is de openheid en de bereidheid voor een goed gesprek over dit gevoelige onderwerp?” zegt Gert-Jan Segers in zijn toespraak voorafgaand aan de mars. Hij merkte dat er door de omstreden flyer haast geen normaal gesprek over abortus mogelijk is. De CU wil dat vrouwen die nadenken over abortus weten dat er ook andere alternatieven zijn. Daarom heeft de partij ondermeer de Stichting Tienmoederfonds Nederland opgericht. Het fonds biedt financiële en materiele hulp aan tienermoeders in nood.  

Sarah van de Ree, een deelnemer zegt dat ze de mars ‘heel mooi vindt: “Het is belangrijk om je standpunt te laten horen vooral als het om mensenlevens gaat.” Ook de voorstanders van abortus vinden het prima dat de mensen protesteren, er zijn er echter wel die schrikken van de grote aantallen die hebben besloten om mee te lopen. Ondanks dat de meningen deze zaterdag in Utrecht verschillen ontstaan er geen incidenten. De organisatie spreekt daarom van een geslaagde mars.