Goed georganiseerde chaos, Studio Windesheim


Vandaag is de eerste uitzending van Studio Windesheim. Ik ben door Grady uitgenodigd om te komen kijken en in de toekomst wellicht zelfs te helpen. ‘Leuk’.  
Ik skip de laatste les, ‘ja dat mocht’, en ga naar de locatie waar de eerst uitzending is. De campus Starbucks die als bijnaam het ‘Grand Café’ heeft gekregen.  

Het Grand Café van Windesheim is volledig omgebouwd. Overal liggen snoeren en er rennen studenten heen en weer om de laatste puntjes op de i te zetten. 
Ik haal een kop koffie en ga naast een klasgenoot van me zitten. ‘Jezus, irritant liftmuziekje zeg’, denk ik.  
Een beetje rondkijkend neem ik de sfeer in me op. Stress. Ik zal geen namen noemen maar bepaalde individuen zien er flink over de rooie uit. “Het komt goed”, zegt Grady, eindredacteur van de radio-uitzending, hardop tegen Felien. ‘Heeft hij het tegen haar of zichzelf?’ lach ik in mezelf. Martijn is zo druk dat mijn, ‘hoi Martijn, hoe gaat ie?’, totaal langs hem heen gaat, oftewel, geen reactie. Ik hoor iemand roepen “Waar is Egbert?”, hij zou namelijk ook een zegje komen doen. Chaos. “Maar’, stelt Grady, “daar ga ik wel héél goed op!” Egbert loopt binnen en Thijs zucht opgelucht. De presentatoren doen een korte microfoon check en het wordt iets rustiger. 

Alles werkt. Jesper doet nog een laatste rondje, Martijn checkt de camera’s en Thijs kijkt of de presentatoren alles hebben. De zaal stroomt ondertussen langzaam vol. Allerlei studenten en docenten kiezen een plek. ‘Nog steeds dat irritante liftmuziekje’.  
Een paar minuten later begint de uitzending.  ‘Oef, het muziekje is weg’. Aan de blik van mijn klasgenoot te zien denkt zei precies hetzelfde. 
 
Eerst is er een stukje livemuziek van Vincent Corjanus en daarna wordt het eerste onderwerp aangekaart: Ongewenst urineverlies bij vrouwen. Liesellote Volkers heeft ondergoed ontwikkeld voor vrouwen met dit probleem en heeft daar ook een prijs mee gewonnen. Het is een mooie onderbroek die ook functioneel is zodat vrouwen die last hebben van dit probleem zich toch vrouwelijk en sexy kunnen voelen.  
De volgende spreker is Harm Jan Schillen. Hij is een cabaretier en erg vlot met grappen en snelle opmerkingen over de BSA-norm. ‘Ik wist niet dat dit zo gigantisch veel betekenissen had.’ Beluister de uitzending voor een dosis droge maar wel hilarische cabaret.  
Na nog een stukje livemuziek zijn Felien en Egbert, student en docent aan Windesheim, aan de beurt. Ze vertellen over het nieuwe concept van Windesheim; de Werkplaats. De werkplaats is volgens Egbert een concept dat studenten heel veel vrijheid geeft in ruil voor inzet. “In de Werkplaats is alles mogelijk, je mag het zo gek maken als je zelf wil. Eén uur radio? Waarom niet 36 uur?” Te gek toch? Felien zegt: “je verzuipt af en toe wel, maar dan staat Egbert altijd klaar om je er weer bovenop te helpen”. Ook stelt ze dat er voor creatieve vrijheid ontzettend veel ruimte is en dat dit haar zeker een betere journaliste heeft gemaakt.  

De volgende gast is Gilles Tijmes, hij is een stormjager. Gilles vertelt over zijn ervaringen als ‘Tornadojager’. Hij heeft van jongs af aan al een fascinatie voor het extreme en heeft een voorliefde voor meteorologie. Het weer wordt overal op de wereld extremer en er wordt nog een tijdje verder geklets over het weer en de rest van zijn carrière. 
Er volgt een samenvatting van Marcel Hulspas over de uitzending en nog een nummer van de live artiest Vincent. De uitzending is alweer afgelopen. ‘En weer dat liftmuziekje’. Wel een mokersnelle 45 minuten, het voelde als 10.  Grady zucht heel diep. Ik steek een duim en op en vraag: “prima?”, “ja” zucht hij nog een keer. Kortom, een mooie eerste uitzending van Studio Windesheim! 

Ik ben Jonathan, een enthousiaste werkplaatsleerling. Ik plaats vooral korte verhalen, en ik maak filmpjes!
Mijn portfolio website is: https://jonathanfabri5199.wixsite.com/website