‘’We exporteren ons abortusprobleem naar het buitenland’’

Het Federaal Parlement.

Te laat zijn voor een abortus. In België gebeurt dit steeds vaker en daarom willen meerdere politieke partijen in het Federaal Parlement de termijn voor een abortus van 12 weken verlengen naar 18 weken. Want door die termijn van 12 weken valt een significant aantal vrouwen buiten de boot.  

De huidige termijn waarin een abortus gepleegd mag worden zorgt volgens Luna, het overkoepelend orgaan van Nederlandstalige abortusklinieken in België, voor veel problemen. ‘’Jaarlijks gaan 450 vrouwen naar het buitenland voor een abortus. Zij vallen buiten de termijn van 12 weken’’, vertelt een woordvoerder. Het wetsvoorstel van meerdere partijen in de Belgische kamer wordt dan ook toegejuicht door dit overkoepelende orgaan. Linkse en liberale partijen stellen voor om de wettelijke termijn te verlengen van de feitelijke 12 weken naar 18 weken. 

”Jaarlijks gaan 450 vrouwen naar het buitenland voor een abortus”

Luna, overkoepelend orgaan van Nederlandstalige abortusklinieken in België.

De Belgisch Abortusexpert Nausikaa Martens is het eens met Luna. ‘’We exporteren ons abortusprobleem naar het buitenland. Het merendeel gaat naar Nederland. Daar ligt het termijn op ruim 22 weken. Dat is veel langer dan in België.’’ Zij denkt dat door het verlengen van de wettelijk termijn naar 18 weken het aantal vrouwen dat naar het buitenland vertrekt voor een abortus fors zal afnemen. Ze noemt het een ‘’goed politiek compromis’’ en hoopt dat het Federaal Parlement instemt met deze wetswijziging.  

Martens constateert in de loop van het maatschappelijk debat ook een ander probleem. ‘’Gebrek aan kennis domineert het debat. Er is veel onjuiste informatie die zowel vrouwen als politici op het verkeerde been kan zetten.’’ Ze vindt het zorgelijk dat er veel foutieve informatie is over abortus op het internet. De overheid zou volgens haar dit moet bestrijden. ‘’Ik vind het een goede zaak dat het wetsvoorstel ook een verbod op foutieve informatie over abortus met zich meeneemt. Sommige websites claimen bijvoorbeeld dat vrouwen door abortus psychologische problemen krijgen en in sommige gevallen, ernstig ziek worden.’’ Als het voorstel wordt aangenomen door het Federale Parlement, mogen Belgische websites niet meer onwetenschappelijke claims maken over abortus. ‘’De boodschap naar websites die claims maken over abortus die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn moet duidelijk zijn. Dit kan niet.’’  

‘’Ik vind het een goede zaak dat het wetsvoorstel ook een verbod op foutieve informatie over abortus met zich meeneemt. Sommige websites claimen bijvoorbeeld dat vrouwen door abortus psychologische problemen krijgen en in sommige gevallen, ernstig ziek worden.’’

Nausikaa Martens

In de kamercommissie Justitie, waar een wetsvoorstel in eerste instantie terecht komt, leidde het afgelopen week tot zo’n heftige discussie, dat men niet tot besluitvorming kon komen. Daarom staat de wet komende week opnieuw op de agenda. Als de commissie positief heeft besloten over het wetsvoorstel, wordt deze pas in het Federaal Parlement zelf behandeld.   

Daan is een twintigjarige journalist die altijd Ivy gekleed gaat. Hij is geïnteresseerd in verhalen die raakvlakken hebben met geschiedenis, sociaal en maatschappelijke thema's en de roeisport.