De Spakenburgse ‘El Clásico’

SPAKENBURG – De aan het Eemmeer gelegen voetbalclubs V.V. IJsselmeervogels, de rooien, en SV Spakenburg, de blauwen, strijden ieder voetbalseizoen weer tegen elkaar in de Tweede Divisie. Dit is echter geen normale voetbalwedstrijd in het voormalig vissersdorp Bunschoten-Spakenburg. De derby wordt door de inwoners van het dorp gezien als de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. De derby winnen is dan vaak ook belangrijker dan het kampioenschap. 

Bunschoten-Spakenburg is niet altijd één dorp geweest. Het was vroeger Bunschoten én Spakenburg. De Spakenburgers, ook wel de vissers, zijn voornamelijk rood. De Bunschoters, ook wel de boeren, zijn voornamelijk blauw. Toen de clubs nog geen kantines hadden, werd de haven op zaterdagavond gebruikt als gezamenlijke plek voor de nabespreking van de wedstrijd. Wel vanzelfsprekend is dat de rooien aan de ene kant stonden en de blauwen aan de andere kant.

Jaan de Graaf is een oud profvoetballer en behaalde grote successen bij AZ’67 en Go Ahead Eagles. Hij vertelde over zijn tijd bij IJsselmeervogels. “Ik heb twintig jaar gevoetbald bij IJsselmeervogels en ik heb vier of vijf derby’s meegemaakt.” Toch was een derby anders dan andere wedstrijden. “Je voelde altijd wel meer spanning voor zo’n wedstrijd. Dat kwam omdat er in het dorp en op het werk veel over gepraat werd.” Waarom de wedstrijd zo belangrijk is komt volgens de Graaf door de rivaliteit. “Het begint natuurlijk al bij de jeugdteams. Zij voetballen tegen elkaar en dan staan er soms wel zeventig, tachtig man langs de lijn te kijken naar een ‘jeugdderby’.” Volgens de oud profvoetballer gaat het er tegenwoordig anders aan toe, dan vroeger. “Vroeger was de rivaliteit ietsje erger, omdat de clubs meer eigen jongens hadden uit het dorp. Vroeger was het gewoon elf tegen elf en waren het bijna allemaal Spakenburgers, tegenwoordig zijn het er maar drie of vier.” 

Er wordt weken naar de wedstrijden uitgekeken. Dat is dan ook te merken op de werkvloer bij visgroothandel FishPartners, tevens ook de hoofdsponsor van IJsselmeervogels. Op de dag van de wedstrijd lopen de spanningen dan ook hoog op in de winkel van FishPartners. De verkopers zijn druk bezig met de bestellingen gereedmaken van de vishandelaren. Zo ook verkoper Jacob de Graaf. Broer van Jaan de Graaf. Jacob werkt al tientallen jaren bij de visgroothandel en is een trouwe vogelsupporter. Hij weet als geen ander hoe de sfeer in de winkel is tijdens, voor en na de derby.

“Een paar weken voor de wedstrijd merk je al dat er spanningen zijn”, aldus Jacob. “Er is in de winkel dan ook een onderlinge strijd tussen de blauwen en de rooien. Als ze (de rooien) dan gewonnen hebben, dan zijn ze in een jubelstemming. Dan is het zout in de wonde en praten we er maar al te graag over. De verliezende partij, die zegt niks en leest ook de krant niet”, zegt de Graaf. Maar wat als de wedstrijd eindigt in een gelijkspel? “Dan is iedereen tevreden en praten we er niet meer zo over’.